Borsos zsemle 🍴


Hozzávalók 12 db-hoz:
a tésztához:
🍴   67 dkg liszt
🍴   1 csomag (7 g) szárított élesztő
🍴   1 teáskanál ausztrál sópehely vagy durva szemű tengeri só
🍴   2 teáskanál tarka bors
🍴   5 dl langyos víz
🍴   2 evőkanál olívaolaj
a tetejére:
🍴   1 tojás
🍴   ausztrál sópehely


A lisztet tálas mixer edényébe szitáljuk. Elkeverjük benne az élesztőt, a mozsárban összetört sópelyhet és borsot. Mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük a vizet és az olajat, majd a dagasztóspirállal szép fényes tésztát dagasztunk. Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük. Átgyúrjuk, 12 egyforma részre osztjuk. Mindből zsemlét formázunk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Beolajozott alufóliával lefedve hagyjuk a duplájára kelni, majd a lisztezett zsemlepecséttel mintázzuk úgy, hogy a sütőpapírig lenyomjuk a formázót. Addig hagyjuk pihenni, amíg a sütő 200 fokosra melegszik. A zsemléket lekenjük az enyhén felvert tojással, megszórjuk sópehellyel, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.


A zsemlepecsétet a Cookori.com, a fotózáshoz a hátteret a Fotókellék biztosította. A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin 2016. májusi számában is.

Megjegyzések