Sajtos-túrós kifli 🍴

A sós nassolnivalók közül mostanában nálunk ez a kifli a favorit. A túrótól másnap is finom, puha a tésztája, és nagyon könnyű elkészíteni. Arra az egyre kell figyelni, hogy időben össze kell állítani a tésztáját, mivel ajánlott néhány órát pihentetni. Mivel az összeállított tészta 1 hétig is eláll a hűtőben, ezért mostanában egyszerre csak annyit sütök ki, amennyi nagyjából el is fog fogyni, és mindig frissen sütöm a következő adagot. A recept egyébként Katucitól – hálás köszönet érte –, a Kifőztük gasztromagazin 2015. áprilisi számából. Katuci szerint a kész kifli jól fagyasztható, erre nálunk még nem került sor, mindig gyorsan elfogyott. Sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók 48 nagyobb vagy 72 kisebb kiflihez:
a tésztához:
🍴   50 dkg liszt
🍴   50 dkg vaj
🍴   50 dkg túró
🍴   1 evőkanál só
a töltelékhez és a tetejére:
🍴   2 tojás
🍴   20 dkg trappista sajt


A sóval elkevert lisztet gyúródeszkára szitáljuk, beledaraboljuk és elmorzsoljuk benne a vajat, majd a belemorzsolt túróval egynemű tésztává állítjuk össze. 6 egyforma részre osztjuk, cipókat formálunk, amiket folpakba csomagolva néhány órára hűtőbe teszünk.
Az első lehűtött tésztacipót vékony, kerek lappá nyújtjuk, megkenjük az enyhén felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal. 8 vagy 12 cikkre szabjuk, majd kívülről befelé haladva felsodorjuk. Minden tésztacióval a leírás szerint járunk el. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, a tetejüket is megkenjük tojással és megszórjuk sajttal, majd előmelegített, 180 fokos sütőben bő 1/2 óra alatt szép pirosra sütjük.

Megjegyzések