szerda, április 01, 2015

Sajtos-túrós kifli

A sós nassolnivalók közül mostanában nálunk ez a kifli a favorit. A túrótól másnap is finom, puha a tésztája, és nagyon könnyű elkészíteni. Arra az egyre kell figyelni, hogy időben össze kell állítani a tésztáját, mivel ajánlott néhány órát pihennie a hűtőben. Mivel az összeállított tészta 1 hétig is eláll a hűtőben, ezért mostanában egyszerre csak annyit sütök ki, amennyi nagyjából el is fog fogyni, és mindig frissen sütöm a következő adagot. A recept egyébként Katucitól - hálás köszönet érte -, a Kifőztük áprilisi számából. Katuci szerint a kész kifli jól fagyasztható, erre nálunk még nem került sor, mindig gyorsan elfogyott. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 48 nagyobb vagy 72 kisebb kiflihez:
a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 50 dkg vaj
  • 50 dkg túró
  • 1 evőkanál só

a "töltelékbe" és a tetejére:

  • 2 tojás
  • 20 dkg trappista sajt




  • A sóval elkevert lisztet gyúródeszkára szitáltam, beledaraboltam és elmorzsoltam benne a vajat, majd a belemorzsolt túróval egynemű tésztává állítottam össze.
  • 6 egyforma részre osztottam, cipókat formáltam, amiket folpackba csomagolva néhány órára hűtőbe tettem.
  • A hűtőből kivéve vékony, kerek lappá nyújtottam, megkentem az enyhén felvert tojással és megszórtam a lereszelt sajttal.
  • A kört 8 vagy 12 cikkre szabtam (attól függően, mekkora kifliket szeretnénk), majd kívülről befelé felsodortam.
  • Minden tésztacipóval fentiek szerint jártam el.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, a tetejüket is megkentem tojással és megszórtam sajttal, majd előmelegített, 180 fokos sütőben bő 1/2 óra alatt szép pirosra sütöttem.


10 megjegyzés:

  1. Ó, ezek a kiflik mennyire nagyon guszták! Imádom a túrós tésztájú sós süteményeket. A te kiflid nálam tuti nyerő lenne. :)

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. Nem, tényleg nem kell sem élesztő, sem sütőpor. Csak liszt, vaj, túró és só. :)

      Törlés
  3. Nagyon guszták és ki is próbálnám ha a kis unokám nem lenne érzékeny a sajtra túróra. Ezért most inkább kihagyom, de egy próbasütést ünnepek után biztos csinálok! (Szinte hihetetlen de találtam egy olyan receptet ami tojás és tej nélküli krumplis pogácsa és nagyon finom azt próbáltam ki!) Majd később mutatom!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszták, elfogadnék belőle most reggelire :-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól hangzik, tetszenek a hozzávalók, mentettem is. :-)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon kis guszták ezek a kiflik, szívesen elfogadnék pár darabot tízóraira. :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jól néznek ki. Kipróbálandó!

    Áldott, békés húsvétot kívánok nektek! :)

    VálaszTörlés
  8. Kiprobaltam, nagyon finom lett!

    Schar lisztet hasznaltam, gluten menteset, s tokeletes lett!

    Nem ilyen formaban tettem oda sutni, hanem rud formaban vagtam fel (nagyon nehezen lehet siriteni, megy szet a paszta), meg lapotyakat keszitettem a tenyeremben. Barmilyen formaban, ugyis hamar elfogy. Az en esetemben csak szedtem ki a lerbol, s tuntek el egyesevel, mig a kovetkezo meg nem sult. A sutoben csak 15 percig hagytam.

    VálaszTörlés