Sajtos-túrós kifli

A sós nassolnivalók közül mostanában nálunk ez a kifli a favorit. A túrótól másnap is finom, puha a tésztája, és nagyon könnyű elkészíteni. Arra az egyre kell figyelni, hogy időben össze kell állítani a tésztáját, mivel ajánlott néhány órát pihennie a hűtőben. Mivel az összeállított tészta 1 hétig is eláll a hűtőben, ezért mostanában egyszerre csak annyit sütök ki, amennyi nagyjából el is fog fogyni, és mindig frissen sütöm a következő adagot. A recept egyébként Katucitól - hálás köszönet érte -, a Kifőztük áprilisi számából. Katuci szerint a kész kifli jól fagyasztható, erre nálunk még nem került sor, mindig gyorsan elfogyott. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 48 nagyobb vagy 72 kisebb kiflihez:
a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 50 dkg vaj
  • 50 dkg túró
  • 1 evőkanál só

a "töltelékbe" és a tetejére:

  • 2 tojás
  • 20 dkg trappista sajt




  • A sóval elkevert lisztet gyúródeszkára szitáltam, beledaraboltam és elmorzsoltam benne a vajat, majd a belemorzsolt túróval egynemű tésztává állítottam össze.
  • 6 egyforma részre osztottam, cipókat formáltam, amiket folpackba csomagolva néhány órára hűtőbe tettem.
  • A hűtőből kivéve vékony, kerek lappá nyújtottam, megkentem az enyhén felvert tojással és megszórtam a lereszelt sajttal.
  • A kört 8 vagy 12 cikkre szabtam (attól függően, mekkora kifliket szeretnénk), majd kívülről befelé felsodortam.
  • Minden tésztacipóval fentiek szerint jártam el.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, a tetejüket is megkentem tojással és megszórtam sajttal, majd előmelegített, 180 fokos sütőben bő 1/2 óra alatt szép pirosra sütöttem.


Megjegyzések