szombat, március 14, 2015

Mézes zserbó

Akik régebben látogatják a blogot, tudják, hogy időnként fel szoktam tenni az anyukám által sütött süteményeket is. Most is ilyen süti következik, édesanyám mézes zserbója. Nálunk tipikusan azok közé a sütemények közé tartozik, amelyik egyrészt az egész családnak ízlik, mindenki szereti, másrészt garantáltan nem elég belőle egy szelet. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 30 x 36 cm-es tepsihez:
a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg zsír vagy 10 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál méz
  • kb. 4 evőkanál tejföl

a krémhez:

  • 3 tojássárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 4 púpozott evőkanál liszt
  • 7 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 3 evőkanál rum

továbbá:


a tetejére:

  • 15 dkg ét tortabevonó
  • 1,5 evőkanál olaj




  • A szódabikarbónával elkevert, átszitált lisztet elmorzsolta a zsírral, hozzászitálta a porcukrot, hozzáadta a tojást, a mézet és a tejfölt, és szép, egynemű tésztává gyúrta össze.
  • Négy egyenlő részre osztotta, kicsit pihentette, majd a tepsi méretére nyújtotta.
  • A tepsi hátoldalát zsírozta, lisztezte, és egyesével aranyszínűre sütötte a lapokat, majd hagyta őket kihűlni.
  • A krémhez kikeverte a tojássárgáját a kétféle cukorral, majd hozzáadta a lisztet, eldolgozta, végül belekeverte a tejet is.
  • Kis lángon, kevergetve sűrűre főzte, hagyta kihűlni.
  • A vajat a porcukorral krémesre keverte, hozzáadta a rumot is.
  • A kihűlt tejes masszát a vajas krémhez dolgozta.
  • A sütemény összeállítása: az alsó lapra kerül a krém fele, rá a második lap, erre lekvár, ismét lap, majd a krém másik fele, végül az utolsó lap.
  • A tortabevonót vízgőz fölött megolvasztotta az olajjal, majd szép egyenletesen bevonta vele a sütemény tetejét.
  • Hűvös helyen hagyta a mázat megdermedni, végül kockákra szeletelve tálalta a mézes zserbót.


14 megjegyzés:

  1. Már a látvány is csodás! El is hiszem, hogy az egész család szereti! Azt hiszem nálunk is nagy kedvenc lenne. :) ...ezt majd mindenképp le is kell tesztelnem. ;)

    VálaszTörlés
  2. Cukrász-őstehetségek vagytok, most már biztos!!! :)

    VálaszTörlés
  3. jujjdefinom lehet! Húsvétra előjegyezve. :)

    VálaszTörlés
  4. Azt hiszem, volt kitől örökölnöd az ügyességet, mert ez a süti gyönyörű, és látszik rajta, hogy pont olyan ízre is, amilyennek lennie kell. Szívesen ennék most belőle pár kockát. :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta! Kedvenc a mi családunkban is , én imádom a grízes krémmel is!

    VálaszTörlés
  6. Ezer meg egy éve nem ettem zserbót, összefutott a nyál a számban, Pavlov kutyája vizuális ingerrel...

    VálaszTörlés
  7. Ó, de nagyon guszta :) Nem esett messze a vak a botjától, nem is tudom, melyikőtök a precízebb és tehetségesebb. Én is imádom ezt a süteményt, lopok is egyet a tálról :)

    VálaszTörlés
  8. Imádom a mézes zserbót, úgyhogy viszem is a receptet! :)

    VálaszTörlés
  9. Gyönyörű kockák, és a tetején a csoki is tükör sima :-) Anyukád is olyan ügyes mint Te, volt kitől tanulnod, vagy örökölni a tudást :-)

    VálaszTörlés
  10. Ezt én is nagyon szeretem! Csak nálunk a mama csinálta profi módon.... <3

    VálaszTörlés
  11. Mi is imádjuk ezt az örök klasszikust. Nagyon jól sikerült, szívesen elvennék a tálcáról 1-2-3 szeletet! :D

    VálaszTörlés
  12. Szeretem ezeket az édesanyám féle sütiket, örvendeztess meg minket minél több ilyen recepttel. Éva

    VálaszTörlés
  13. Imádom, de soha nem sütöttem, a napokban csinálok egy próbasütést, ha sikerül, húsvétra rogyásig fogom sütni az biztos, nincs ember aki ne szeretné, én több tálcányit be tudnék falni, ha rászabadulnék, de még soha nem tudtam eleget enni, mert az ember vendégségben nem mer ráugrani, pedig, ha tehetném szégyentelenül......:-))))

    VálaszTörlés
  14. Még húsvétra megsütöttem, ahogy ígértem, isteni lett!!! Végre a blogomra is felkerült! Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés