Mézes zserbó 🍴

Akik régebben látogatják a blogot, tudják, hogy időnként fel szoktam tenni az anyukám által sütött süteményeket is. Most is ilyen süti következik, édesanyám mézes zserbója. Nálunk tipikusan azok közé a sütemények közé tartozik, amelyik egyrészt az egész családnak ízlik, mindenki szereti, másrészt garantáltan nem elég belőle egy szelet. Sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók kb. 30x36 cm-es tepsihez:
a tésztához:
🍴   50 dkg liszt
🍴   6 dkg zsír vagy 10 dkg vaj
🍴   15 dkg porcukor
🍴   1 kávéskanál szódabikarbóna
🍴   2 tojás
🍴   4 evőkanál méz
🍴   kb. 4 evőkanál tejföl
a krémhez:
🍴   3 tojássárgája
🍴   3 evőkanál cukor
🍴   1 teáskanál vaníliás cukor
🍴   4 púpozott evőkanál liszt
🍴   7 dl tej
🍴   20 dkg vaj
🍴   20 dkg porcukor
🍴   3 evőkanál rum
továbbá:
🍴   kb. 2 dl sárgabaracklekvár
a tetejére:
🍴   15 dkg étcsokoládé
🍴   1,5 evőkanál olaj


A szódabikarbónával elkevert, átszitált listet elmorzsoljuk a zsírral, hozzászitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a tojást, a mézet és a tejfölt, és szép, egynemű tésztává gyúrjuk. 4 egyenlő részre osztjuk, kicsit pihentetjük, majd a tepsi méretére nyújtjuk. A tepsi hátoldalát zsírozzuk, lisztezzük, és egyeséve aranyszínűre sütjük a lapokat, majd hagyjuk mindegyiket kihűlni.
A krémhez kikeverjük a tojássárgáját a kétféle cukorral, hozzádolgozzuk a lisztet, végül belevegyítjük a tejet. Kis lángon, kevergetve sűrűre főzzük, hagyjuk kihűlni. A vajat a porcukorral krémesre keverjük, hozzáadjuk a rumot is. A kihűlt tejes masszát a vajas krémhez dolgozzuk.
Összeállítjuk a süteményt: az alsó lapra kerül a krém fele, rá a második lap, erre lekvár, ismét lap, majd a maradék krém, végül az utolsó lappal zárjuk a sort.
Az étcsokoládést vízgőz fölött megolvasztjuk az olajjal, majd szép egyenletesen bevonjuk vele a sütemény tetejét. Hűvös helyen hagyjuk a mázat megdermedni, végül kockákra vágva kínáljuk.

Megjegyzések