Mézes zserbó

Akik régebben látogatják a blogot, tudják, hogy időnként fel szoktam tenni az anyukám által sütött süteményeket is. Most is ilyen süti következik, édesanyám mézes zserbója. Nálunk tipikusan azok közé a sütemények közé tartozik, amelyik egyrészt az egész családnak ízlik, mindenki szereti, másrészt garantáltan nem elég belőle egy szelet. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 30 x 36 cm-es tepsihez:
a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg zsír vagy 10 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál méz
  • kb. 4 evőkanál tejföl

a krémhez:

  • 3 tojássárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 4 púpozott evőkanál liszt
  • 7 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 3 evőkanál rum

továbbá:


a tetejére:

  • 15 dkg ét tortabevonó
  • 1,5 evőkanál olaj




  • A szódabikarbónával elkevert, átszitált lisztet elmorzsolta a zsírral, hozzászitálta a porcukrot, hozzáadta a tojást, a mézet és a tejfölt, és szép, egynemű tésztává gyúrta össze.
  • Négy egyenlő részre osztotta, kicsit pihentette, majd a tepsi méretére nyújtotta.
  • A tepsi hátoldalát zsírozta, lisztezte, és egyesével aranyszínűre sütötte a lapokat, majd hagyta őket kihűlni.
  • A krémhez kikeverte a tojássárgáját a kétféle cukorral, majd hozzáadta a lisztet, eldolgozta, végül belekeverte a tejet is.
  • Kis lángon, kevergetve sűrűre főzte, hagyta kihűlni.
  • A vajat a porcukorral krémesre keverte, hozzáadta a rumot is.
  • A kihűlt tejes masszát a vajas krémhez dolgozta.
  • A sütemény összeállítása: az alsó lapra kerül a krém fele, rá a második lap, erre lekvár, ismét lap, majd a krém másik fele, végül az utolsó lap.
  • A tortabevonót vízgőz fölött megolvasztotta az olajjal, majd szép egyenletesen bevonta vele a sütemény tetejét.
  • Hűvös helyen hagyta a mázat megdermedni, végül kockákra szeletelve tálalta a mézes zserbót.


Megjegyzések