szerda, december 11, 2013

Grízes mézes

Idegen tollakkal ékeskedem, pontosabban egyáltalán nem idegenekkel, hiszen édesanyám konyhájából került ki ez a finom sütemény. :) Mézes lapok között grízes krém, tetején pedig főzött csokimáz. Nagyon finom és gyönyörűen szeletelhető, nálunk pillanatok alatt elfogyott. Ha esetleg még ti sem döntöttétek el, mi is kerüljön az ünnepi asztalra, nagyon tudom ajánlani ezt a süteményt. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 31 x 36 centis tepsihez:
a tésztához:

  • 5 dkg margarin
  • 10 dkg méz
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 45 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg

a krémhez:

  • 6 dl tej
  • 10 dkg búzadara
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 4 dkg keserű kakaópor

a csokimázhoz:

  • 5 dkg margarin
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
  • 3 evőkanál víz




  • A tésztához a margarint a mézzel kis lángon összeolvasztotta, beleszórta a cukrot és a szódabikarbónát is, majd pár percig kevergetve hagyta a cukrot is feloldódni.
  • A tűzről levéve kicsit hűlni hagyta, majd a tojással, tejjel és a fűszerekkel együtt az átszitált liszthez adta és szép, egynemű tésztává gyúrta össze.
  • Egy órán át pihentette, majd három részre osztotta.
  • A tésztacipókból a tepsi méretének megfelelő lapokat nyújtott, amiket a tepsi zsírozott, lisztezett hátoldalán az előmelegített sütőben megsütött.
  • Amíg a lapok hűltek, elkészítette a krémet: a tejből és a búzadarából a szokott módon sűrű tejbegrízt főzött.
  • A margarint habosra keverte az átszitált porcukorral, majd hozzákeverte a kihűlt tejbegrízt is.
  • A krémet megfelezte, és egyik feléhez hozzáadta az átszitált kakaóport.
  • Az első lapot megkente a kakaós krémmel, ráhelyezte a második lapot, erre került a fehér krém, majd a harmadik lap - az előzőekhez képest "felfordítva", így simább a felülete, szebb lesz rajta a máz.
  • A mázhoz összeolvasztotta a margarint a cukorral, a kakaóporral és a vízzel, majd miután felforrt a massza, levette a tűzről.
  • Pár percig állni hagyta, majd bevonta vele a süteményt.
  • Teljes dermedés után hosszúkás szeletekre vágva kínálta, mi pedig örömmel kapkodtuk egyik szeletet a másik után a tányérról. :)



27 megjegyzés:

  1. Ez csodálatos! Ez a mézes nálunk nagy sláger, drága édesanyám mindig ezt készített, csak ő lekvárral kente a lapot. Én is elkészítettem már többször is. Mindenki imádja :) Ez is nagyon finom lehet, ki fogom próbálni. Köszönöm a receptet.

    http://gasztro-szepseg-es-sokmas.blogspot.com/2011/07/mezes-sutemeny.html

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép! Nekem is kedvencem a grízes mézes bár én is sárgabaracklekvárral szoktam megkenni , de most a képet nézve jöhetne így kakaós változatában is:)

    VálaszTörlés
  3. De szép sütemény ez is (bár felétek minden sütemény nagyon szép)!
    Nekem tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy kakaó, vagy lekvár van -e benne,
    ezen a téren olyanok vagyunk, mint Gombóc Artúr ama bizonyossal! :)))
    És elnézve a hozzávalókat, eléggé "karácsony ízű" lehet. :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon bejövős sütemény! Ott a helye az ünnepi asztalon, ha megszavazzák itthon! De én tuti, hogy voksolok rá :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek ezek a szeletek! Kitűnő krémes sütemény az ünnepekre!

    VálaszTörlés
  6. Ez nagyon szépséges és finomságos lett! :)

    VálaszTörlés
  7. Igazán hangulatosak a fotók a gyertyás igazi ünnepi hangulatot áraszt. :) A sütid megint remekül sikerült nagyon tetszik :)

    VálaszTörlés
  8. Kedves Hankka! A sütemény nagyon finom, nálunk Világ finom néven szerepel. A blog igényes, szépséges, telis- tele finomságokkal.

    VálaszTörlés
  9. Igen, az anyukák tudnak valamit... Szuper sütiket sütni! Mesés!

    VálaszTörlés
  10. Még soha nem kóstoltam/készítettem grízes mézest, de a képeket elnézve és a receptet elolvasva nagyon tetszik. Viszem is a receptet. köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  11. Néhány ilyen idegen tollat erre is sodorhatna a szél.... :))

    VálaszTörlés
  12. Látom volt kitől örökölnöd a tökéletes süteményszeleteket :) Imádom, bár még nem készítettem. Elmentettem :)

    VálaszTörlés
  13. Minden elismerést megérdemel Anyukád! Gyönyörű lett! Azt áruld el, hogy hogyan tudsz mindig ilyen egyenletes, szép egyforma szeleteket vágni :-) Nekem ez valahogy nem megy :-)

    VálaszTörlés
  14. Így még nem készítettem ~ csuda finom lehet:)

    VálaszTörlés
  15. De jól néz ki, ez igazán illik egy ünnepi asztalra is :)

    VálaszTörlés
  16. Nagyon guszta ! Az Anyák csak finomakat tudnak... :))

    VálaszTörlés
  17. Ismét olyan tökéletes szeleteket látok Nálad. :) Elhiszem, hogy pillanatok alatt elfogyott, nálunk sem tartana tovább. Mi is ezt a grízes verziót szeretjük, nagyon finom. Nagyon jó receptje van Édesanyádnak.

    VálaszTörlés
  18. Nagyon kedvesek vagytok, köszönjük mindenkinek! :) Katalin, egy jó vonalzóval az ember lánya csodákra képes a szeletelést illetően! :)

    VálaszTörlés
  19. Mi is nagyon szeretjük és mint Éva baracklekvárral kenjük le.
    Nagyon tetszik ez a kakaós megoldás, ki fogom próbálni, mert kíváncsi vagyok az ízére és csodásan mutat a képen:))

    VálaszTörlés
  20. Hogy én milyen csodákról maradok le, ha ritkán járok blogvilágban! Nagyon tetszik ez a süti, el tudom ám képzelni a karácsonyi asztalon!

    VálaszTörlés
  21. Én 4 lapot készítek belőle és valamilyen pikáns ,általában meggy ,vagy ribizli lekvárral kenem ,ami ellensúlyozza a margarinos -búzadarás krém édességét . A fűszerezést ki fogom próbálni ,biztos úgy még finomabb ,ahogy te készíted !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meg a lekváros változatot próbálom majd ki, valóban finoman ellensúlyozva egészítheti ki a krém édességét, köszönöm az ötletet. :)

      Törlés
  22. Nem véletlenül népszerű ez a sütemény :) Felemás krémváltozattal most találkoztam először, szerintem tetszetős. Gyönyörű szeletek!!! Én is szoktam néha egy lekváros részt beiktatni. Legutóbb vékonyan megkentem sűrű, házi szilvalekvárral és nagy sikere volt. Barackkal és málnával a legfinomabb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó igen, lekvárral is nagyon fincsi lehet, nem is tudom, hogy a szilva- vagy a baracklekváros ízlene-e jobban. :)))

      Törlés