Grízes mézes

Idegen tollakkal ékeskedem, pontosabban egyáltalán nem idegenekkel, hiszen édesanyám konyhájából került ki ez a finom sütemény. :) Mézes lapok között grízes krém, tetején pedig főzött csokimáz. Nagyon finom és gyönyörűen szeletelhető, nálunk pillanatok alatt elfogyott. Ha esetleg még ti sem döntöttétek el, mi is kerüljön az ünnepi asztalra, nagyon tudom ajánlani ezt a süteményt. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 31 x 36 centis tepsihez:
a tésztához:

  • 5 dkg margarin
  • 10 dkg méz
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 45 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg

a krémhez:

  • 6 dl tej
  • 10 dkg búzadara
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 4 dkg keserű kakaópor

a csokimázhoz:

  • 5 dkg margarin
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
  • 3 evőkanál víz




  • A tésztához a margarint a mézzel kis lángon összeolvasztotta, beleszórta a cukrot és a szódabikarbónát is, majd pár percig kevergetve hagyta a cukrot is feloldódni.
  • A tűzről levéve kicsit hűlni hagyta, majd a tojással, tejjel és a fűszerekkel együtt az átszitált liszthez adta és szép, egynemű tésztává gyúrta össze.
  • Egy órán át pihentette, majd három részre osztotta.
  • A tésztacipókból a tepsi méretének megfelelő lapokat nyújtott, amiket a tepsi zsírozott, lisztezett hátoldalán az előmelegített sütőben megsütött.
  • Amíg a lapok hűltek, elkészítette a krémet: a tejből és a búzadarából a szokott módon sűrű tejbegrízt főzött.
  • A margarint habosra keverte az átszitált porcukorral, majd hozzákeverte a kihűlt tejbegrízt is.
  • A krémet megfelezte, és egyik feléhez hozzáadta az átszitált kakaóport.
  • Az első lapot megkente a kakaós krémmel, ráhelyezte a második lapot, erre került a fehér krém, majd a harmadik lap - az előzőekhez képest "felfordítva", így simább a felülete, szebb lesz rajta a máz.
  • A mázhoz összeolvasztotta a margarint a cukorral, a kakaóporral és a vízzel, majd miután felforrt a massza, levette a tűzről.
  • Pár percig állni hagyta, majd bevonta vele a süteményt.
  • Teljes dermedés után hosszúkás szeletekre vágva kínálta, mi pedig örömmel kapkodtuk egyik szeletet a másik után a tányérról. :)



Megjegyzések