Dubarry-leves

A Dubarry név hallatán történelmi tanulmányainkból Jeanne du Barry grófné, XV. Lajos francia király szeretője juthat eszünkbe, a gasztronómiai vonalon pedig valamilyen karfiollal (vagy kelvirággal) készült étel. Ennek megfelelően a Dubarry-leves karfiol-krémleves, jelen esetben burgonyával dúsítva, szezámos grissinivel tálalva. A férjem egyik kedvenc zöldségféléje a karfiol, ebből a levesből rögtön duplázott is, pedig különösebben nem szokta értékelni a krémleveseket. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 2 kisebb-közepes fej karfiol
  • 4 közepes burgonya
  • 2 húsleveskocka
  • só, őrölt bors, ételízesítő por, petrezselyemzöld
  • 1 nagy pohár (450 g) tejföl
  • 2 evőkanál liszt


  • A karfiolt megtisztítottam, rózsáira szedtem.
  • A burgonyát szintén megtisztítva, meghámozva felszeleteltem (váltott vízben többször megmostam).
  • Nagy lábasba tettem a karfiolrózsákat és a burgonyaszeleteket, annyi vizet öntöttem rá, amennyi éppen ellepte, majd főzni kezdtem.
  • Ízesítettem a leveskockákkal, sóval, őrölt borssal és kevéske ételízesítő porral.
  • Miután felforrt, fedő alatt, kis lángon puhára főztem - a tálaláshoz 4-5 kisebb karfiolrózsát kivettem a levesből.
  • Kicsit hűlni hagytam, botmixerrel pürésítettem.
  • A tejfölben elkevertem a lisztet, hőkiegyenlítéses módszerrel behabartam a levest.
  • Kis lángon pár percig még főztem, majd aprított petrezselyemzölddel meghintve, az egész karfiolrózsákkal és szezámmagos grissinivel tálaltam.

Megjegyzések