KORHELYLEVES



Hozzávalók:

  • 3-4 evőkanál olaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • pirospaprika, só, őrölt bors, babérlevél
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 4 virsli
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt


  • A vöröshagymát megtisztítottam, apró kockákra vágtam.
  • A savanyú káposztát néhány vágással tovább aprítottam, hogy a szálak ne legyenek túl hosszúak (ehhez a leveshez a káposztát nem szoktam "kimosni", így lesz valóban savanyú íze a levesnek).
  • Az olajon nagy lábasban megfuttattam a hagymát, majd a tűzről lehúzva meghintettem pirospaprikával.
  • Hozzáadtam a felaprított káposztát, a tűzre visszatéve finoman átkevertem és azonnal felöntöttem szűk 2 l vízzel.
  • Ízesítettem sóval és őrölt borssal (ha a savanyú káposztában nincs babérlevél, akkor a levesbe azt is tehetünk).
  • Nagy lángon felforraltam, majd lefedve kis lángon bő 1/2 óráig főztem. Akkor jó, ha a káposzta még kissé ropogós.
  • A virslit felkarikáztam, a fővő leveshez adtam, és együtt főztem tovább.
  • A tejfölt elkevertem a liszttel és kevéske vízzel, majd hőkiegyenlítéses módszerrel a leveshez adtam.
  • 2-3 percig kis lángon tovább főztem, ezalatt besűrűsödött.
  • Friss kenyérrel tálaltam.