2012. április 30., hétfő

JUHTÚRÓS-KOLBÁSZOS KOMBE



Hozzávalók:
a tésztához:
  • 3,5 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 60 dkg liszt
  • 1 kávéskanál só
a töltelékhez:
  • 10 dkg vaj
  • 5 evőkanál olaj
  • 20 dkg juhtúró
  • 18 dkg lángolt kolbász
  • 2 dl tejföl
a tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag, lenmag


  • A tejet és a vizet meglangyosítottam, feloldottam benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni.
  • Összeolvasztottam a vajat és az olajat.
  • Késes aprítóval felaprítottam a kolbászt, hozzáadtam a juhtúrót és a tejfölt, egynemű masszává kevertem.
  • Kelesztőtálba szitáltam a lisztet, elkevertem benne a sót.
  • Hozzáadtam a felfutott élesztőt, és a dagasztóspirállal egynemű tésztává dagasztottam.
  • Erősen lisztezett deszkára borítottam, 3 egyenlő részre osztottam, mindegyiket cipóvá formálva.
  • Kinyújtottam az első lapot, nagyon vékonyra.
  • Megkentem a vaj-olaj keverék felével.
  • Kinyújtottam a második lapot is, rátettem az elsőre, és megkentem a töltelékkel.
  • Kinyújtottam a harmadik lapot is, befedtem vele a tölteléket, és rákentem a maradék margarin-olaj keveréket.
  • Ezután a felső harmadot középre hajtottam, rá az alsó harmadot, majd balról és jobbról is 1-1 negyedet behajtottam középig. A tésztaszélek találkozásánál kicsit összecsíptem a tésztákat.
  • A tésztacsomagot sütőpapírral bélelt tepsire fektettem, és éles késsel keresztben és átlósan is bemetszettem, 8 cikkre vágtam. (Bevallom, elfelejtettem a bemetszést, és amikor már megkelt a tészta, akkor végeztem el ezt a műveletet. Ezért aztán nem is lett túl szép, de az ízén ez semmit nem rontott.)
  • 1 órán át letakarva pihentettem.
  • A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A tészta tetejét lekentem enyhén felvert tojással, megszórtam szezámmag és lenmag keverékével, majd a sütő középső rácsára tolva 40-45 percig sütöttem.
  • Kicsit hűlni hagytam, majd a vágások mentén szétválasztottam a szeleteket.


Forrás: Chef Viki

2012. április 29., vasárnap

PALÓCLEVES



Hozzávalók:
  • bő 1 kg birka- vagy báránylapocka, esetleg -comb
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • pirospaprika, só, őrölt köménymag, csípős paprikakrém, babérlevél, ételízesítő por
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg zöldbab
  • 4 közepes burgonya
  • 2 dl tejföl
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 1/2 citrom leve
  • petrezselyemzöld


  • A combot megtisztítottam, kb. 1,5 cm-es kockákra vágtam. (Ha birka vagy bárányhúsból készül, azt ki kell csontozni, megmosni, hártyáit és inas részeit eltávolítani, és ezután kockázni.)
  • A hagymát megtisztítottam, apró kockákra vágtam.
  • Nagy lábasban felhevítettem az olajat, megfuttattam rajta az apróra vágott hagymát.
  • Hozzáadtam a húst, fehéredésig pirítottam, majd a tűzről levéve meghintettem pirospaprikával.
  • Kevés vízzel azonnal felöntöttem, majd visszatettem a tűzre, sóztam, ízesítettem őrölt köménnyel, zúzott fokhagymával, babérlevéllel és borsónyi csípős paprikakrémmel.
  • Lefedve, kis lángon puhára pároltam. (Ha időközben zsírjára sül, vagyis elfő a leve, mindig kevés vízzel pótoljuk.)
  • Amíg főtt a hús, megtisztítottam és a húshoz hasonló méretű kockákra vágtam a burgonyát, váltott vízben többször megmostam.
  • Ha friss zöldbabból készül, azt ilyenkor kell megtisztítani, és kb. 2 cm-es darabokra vágni.
  • Először a burgonyát adtam a húshoz, röviddel ezután a zöldbabot, ami nálam most konzerv volt. (Ha friss a zöldbab, fordított a sorrend, először a bab, majd a burgonya.)
  • Felöntöttem vízzel, ízesítettem még ételízesítővel, és lefedve, kis lángon készre főztem.
  • Végül a tejfölt elkevertem a liszttel, hőkiegyenlítéses módszerrel behabartam vele a levest, és még pár percig főztem kis lángon.
  • Közben ízesítettem citromlével és finomra vágott petrezselyemzölddel.
  • Friss, puha fehér kenyérrel (kiflivel) tálaltam.

2012. április 28., szombat

AMERIKAI CSOKOLÁDÉS KEKSZ



Hozzávalók 60 kekszhez:
  • 30 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 20 dkg étcsokoládé (55%-os)
  • 10 dkg sós földimogyoró
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • kb. 40 dkg liszt


  • A vajat és a cukrot habos krémmé kevertem.
  • A tojásokat egyesével beledolgoztam, a gépi mixer maximális fokozatával keverve tovább.
  • A csokoládét és a mogyorót késes aprítóval felaprítottam (nem baj, ha maradnak benne nagyobbacska darabok).
  • A csokis-mogyorós keveréket a tojásos keverékhez adtam, fakanálra váltva elkevertem.
  • A lisztet átszitáltam, nagy részét összekevertem a fahéjjal és a sütőporral.
  • A fahéjas-sütőporos lisztet a tojásos keverékhez adtam, elkevertem.
  • A maradék lisztet is beledolgoztam, ezt már kézzel dolgoztam össze. A tészta akkor jó, ha laza állagú és ragadós.
  • A keverékből – vizes kézzel –  60 golyót formáztam.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, úgy, hogy legyen hely közöttük, mivel sütés közben terülnek. Kézzel kissé ellapítottam a golyókat.
  • A sütő középső rácsára tolva, előmelegített, 200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöttem. Így a széle éppen pirulni kezdett, belül átsült, de finom, puha maradt. (Süthetjük tovább is, akkor természetesen jobban megsül, kicsit keményebb, szárazabb lesz.)

2012. április 24., kedd

MEDVEHAGYMÁS SÖRKIFLI



Hozzávalók:
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 5 dkg friss élesztő
  • 2 tojás
  • 2 dl kefir vagy joghurt
  • 1 dl olaj
  • 70 dkg liszt
  • 1 evőkanál + 1 teáskanál só
  • kacsazsír, medvehagyma
a tetejére:
  • 1 tojás


  • A medvehagymát megtisztítottam, a levelek középső, vastagabb erét eltávolítottam, majd a leveleket apróra vágtam.
  • A kacsazsírt megolvasztottam, de éppen csak annyira, hogy ecsettel kenhető legyen, 1 teáskanál sóval ízesítettem.
  • A tejet meglangyosítottam, feloldottam benne a cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni.
  • Közben a dagasztógép táljában elkevertem a tojásokat, hozzáadtam a kefirt és az olajat, szintén elkevertem.
  • Rászitáltam a lisztet, hozzáadtam 1 evőkanál sót, majd a felfutott élesztőt is.
  • A dagasztóspirállal sima, egynemű tésztává kevertem, és jól kidagasztottam, végül hagytam jól megkelni.
  • Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítottam, 8 részre osztottam, mindegyikből cipót formáltam, majd ezeket is hagytam megkelni.
  • Ezután az első cipót nagy, 25-30 cm átmérőjű körré nyújtottam, vékonyan megkentem  a sós kacsazsírral, és megszórtam az apróra vágott medvehagyma 1/4-ével.
  • Kinyújtottam még egy cipót, befedtem vele az előbbiek szerint elkészített tésztakört, és kicsit összenyomtam a 2 tésztalapot.
  • Ezután 16 egyforma cikkre vágtam, majd a körcikkek szélesebbik végétől kezdve feltekertem őket kifli formára.
  • A többi tésztacipóval ugyanígy jártam el.
  • Kelni hagytam a kis kifliket, végül sütőpapírral bélelt tepsibe kerültek, tetejüket megkentem az enyhén felvert tojással, és előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütöttem.


2012. április 22., vasárnap

KORHELYSALÁTA



Hozzávalók:
  • 1 üveg (720 ml) vegyes vágott savanyúság
  • 2 pár virsli
  • kb. 8 evőkanál majonéz
  • só, őrölt fehér bors, porcukor


  • A csalamádét leszűrtem úgy, hogy a levét felfogtam.
  • A virsliket karikákra vágtam.
  • A majonézt ízesítettem kevéske sóval, őrölt fehérborssal és porcukorral (a porcukor mennyisége a csalamádé savanyúságától és ízlésünktől függ).
  • Végül az ízesített majonézbe belekevertem a virslikarikákat és a leszűrt vegyes vágottat. (Ha túl sűrűnek, száraznak találjuk, hígíthatjuk a savanyúság leszűrt levével, én is így tettem.)

2012. április 19., csütörtök

ASZALT SZILVÁVAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL



Hozzávalók:
  • 1 kg csirkemellfilé
  • 20 dkg aszalt szilva
  • só, őrölt bors
a panírozáshoz:
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • darált dió
a sütéshez:
  • olaj


  • A csirkemellet hosszú, vékony pengéjű késsel óvatosan felszúrtam, vigyázva, hogy lehetőleg ne lyukasszam át a húst.
  • Ezután a felszúrt lyukakba aszalt szilvát dugdostam, 3-4 darabot, a hús nagyságától függően.
  • Miután az összes mellett megtöltöttem, kívülről bedörzsöltem sóval és őrölt borssal.
  • A szokott módon lisztbe, enyhén felvert és sózott tojásba és darált dióval kevert zsemlemorzsába paníroztam.
  • Végül bő, nem túl forró olajban, közepes lángon megsütöttem.
  • Az olajból kiemelve lecsepegtettem, hagytam kicsit hűlni, majd felszeletelve, burgonyapüré kíséretében tálaltam.

    2012. április 17., kedd

    OMLÓS ALMÁS



    Hozzávalók kb. 30 x 35 cm-es tepsihez:
    a tésztához:
    • 50 dkg liszt
    • 15 dkg zsír
    • 1 csomag (12 g) sütőpor
    • 14 dkg cukor
    • 3 tojássárgája
    • 2-2,5 dl tejföl
    a töltelékhez:
    • 1,5 kg alma
    • 3-4 evőkanál cukor
    • 1 teáskanál őrölt fahéj
    a tetejére:
    • 1 tojás
    • porcukor


      • A lisztet gyúródeszkára szitáltam, elkevertem benne a sütőport, és összemorzsoltam a zsírral.
      • Hozzáadtam a tojássárgákat, a cukrot és a tejfölt, és egynemű tésztává gyúrtam.
      • A tészta a hűtőben pihent, amíg elkészült a töltelék. Ehhez az almákat meghámoztam, magházukat eltávolítottam, és kis kockákra daraboltam őket.
      • Nagy lábasban a cukorral megpároltam, végül ízesítettem a fahéjjal, és megvártam, amíg kihűl.
      • A tészta nagyobbik felét a tepsi méretére nyújtottam, kibéleltem vele a sütőpapíros tepsit.
      • Rásimítottam a tölteléket, majd befedtem a másik, kisebb tésztacipóból méretre nyújtott lappal.
      • Tetejét villával megszurkáltam, majd lekentem az enyhén felvert tojással, és előmelegített, közepesen forró sütőben szép barnássárgára sütöttem.
      • Kihűlés után kockákra szeleteltem, porcukorral meghintve tálaltam.

      2012. április 14., szombat

      SZÍNES FARSANGI KALÁCS



      Hozzávalók:
      • 2 + 1,5 dl tej
      • 10 dkg + 1 teáskanál cukor
      • 2,5 dkg friss élesztő
      • 60 dkg + 1 evőkanál liszt
      • 4 evőkanál olaj
      • 1 csomag (4 dkg) puncsízű pudingpor
      • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
      a forma és a kalács kenéséhez:
      • kevés vaj és langyos tej
      a tetejére:
      • 20 dkg ét tortabevonó
      • 2 evőkanál olaj


      • 2 dl tejet meglangyosítottam és feloldottam benne 1 teáskanál cukrot.
      • Belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni.
      • Közben dagasztótálba szitáltam a lisztet, hozzáadtam a sót, az olajat, a cukrot és az időközben felfutott élesztőt, majd géppel dagasztani kezdtem. Nagyon nehezen állt össze, ezért inkább kézzel dolgoztam egynemű tésztává.
      • Ezután a tésztát 3 részre osztottam.
      • 1/2 dl tejben elkevertem a pudingport, másik 1/2 dl-ben az 1 evőkanál lisztet, a harmadik 1/2 dl-ben pedig a kakaóport.
      • A lisztes tejet az első adag tésztához dolgoztam, ezt már dagasztógéppel dagasztottam tovább, majd letakarva pihenni hagytam 1/2 óráig.
      • Ugyanígy a második tésztaadaghoz dolgoztam a pudingporos tejet, dagasztottam, kelesztettem 1/2 óráig.
      • A harmadik tésztacipóhoz a kakaóporos tejet adtam, szintén dagasztás és kelesztés következett.
      • Végül a megkelt tésztákból kb. 60 cm hosszú rudakat sodortam, amiket hármas fonással összefontam.
      • Egy koszorúformát vajjal alaposan kikentem, majd ügyesen belehelyeztem a fonatot, a két végét összenyomtam.
      • Letakarva 1,5 órán át kelesztettem, majd langyos tejjel megkentem a tetejét.
      • A sütőt előmelegítettem 220 fokra, a tésztát alufóliával letakarva kezdtem sütni. Így sült jó 1/2 órán át, majd az alufóliát eltávolítva még kb. negyedóráig sütöttem.
      • A sütőből kivéve hűlni hagytam, majd kivettem a formából.
      • A tortabevonót az olajjal gőz fölött megolvasztottam, és bevontam vele a kalács tetejét. (Nem gond, ha itt-ott az oldalán is lecsorog a csokimáz.)
      • Végül a máz teljes dermedése előtt színes szórócukorral díszítettem.

      2012. április 12., csütörtök

      SÓS APRÓSÁG


      Hozzávalók:
      • 55 dkg liszt
      • 30 dkg vaj
      • 10 dkg reszelt trappista sajt
      • 1 dl tejföl
      • 3 tojássárgája
      • 1,75 dkg só
      • 1,5 dkg friss élesztő
      a tetejére:
      • 1 tojás
      • köménymag, reszelt sajt, pirospaprika, szezámmag, lenmag, só, sós mandula, stb.

      • A tejfölt meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztőt.
      • A lisztet gyúródeszkára szitáltam, elmorzsoltam a vajjal, majd hozzáadtam a sót, a reszelt sajtot, a tojássárgákat és az élesztős tejfölt.
      • Egynemű tésztává gyúrtam, majd kb. 1,5 cm vastagra nyújtottam.
      • Felületét megkentem az enyhén felvert tojással, és hideg helyre tettem. (Legjobb, ha 1 éjszakán át pihen.)
      • Miután a tészta jól lehűlt és megdermedt, különböző alakzatú kiszúrókat használva kiszaggattam a kis süteményeket, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam őket.
      • Felületüket újra lekentem tojással, meghintettem kevéske szezámmaggal, majd készre sütöttem őket.
      • Ez a sütemény hosszabb ideig eláll.

      2012. április 11., szerda

      TOJÁSLIKŐR



      Hozzávalók 6-7 dl-hez:
      • 2 dl zsíros tej (3,5%-os)
      • 2 dl tejszín (30%-os)
      • 1 vaníliarúd
      • 13-14 dkg barna nádcukor
      • 4 tojássárgája
      • 2,5 dl vodka


      • A tejet a tejszín felével, a felhasított vaníliarúddal és 10 dkg cukorral melegíteni kezdtem.
      • A tojássárgákat kikevertem a maradék cukorral, majd hozzáadtam a tejszín másik felét.
      • Amikor a vaníliás tej felforrt, 1-2 merőkanálnyit a tojásos cukorhoz szedtem, elkevertem vele, majd az egészet visszaöntöttem a forró tejbe.
      • Folyamatos keverés mellett, lassú főzéssel besűrítettem.
      • Levettem a tűzről, többször megkeverve hagytam teljesen kihűlni, végül hozzákevertem a vodkát is.
      • Sűrű szűrőn át üvegbe töltöttem, majd jól behűtöttem (tálalás előtt rázzuk kicsit fel).


      Forrás: Egycsipet

      2012. április 2., hétfő

      ANGOL TRIFLE



      Hozzávalók 6 pohárhoz:
      • 12 babapiskóta
      • 3 evőkanál rum
      • 1 csomag (4 dkg) vaníliaízű pudingpor
      • 1 evőkanál cukor
      • 1/2 l tej
      • 3 csomag (3 x 10 g) vaníliás cukor
      • 1 kis doboz konzervananász
      • 20 dkg étcsokoládé (vagy csokoládépuding, csokoládéöntet)
      • 2 dl tejszín
      • 1 csomag (10 g) habfixáló
      • 1 üveg (720 ml) őszibarackbefőtt


      • A babapiskótát kettesével, 4-4 darabra törve a poharakba tettem.
      • Meglocsoltam poharanként kb. 1/2 evőkanálnyi rummal.
      • A pudingporból és a cukorból a tejjel az előírás szerint pudingot főztem. Amikor megfőtt, levettem a tűzről, és hozzákevertem 2 csomag vaníliás cukrot is.
      • Kicsit hűlni hagytam, majd elosztottam a piskóták tetején.
      • Hagytam teljesen kihűlni, ráhalmoztam a felaprított ananászt.
      • Gőz fölött felolvasztottam a csokoládét, és az ananászra kanalaztam. (Utólag azt gondolom, szerencsésebb csokoládépudingot vagy -öntetet használni, ugyanis az olvasztott csokoládé a hűtőben szépen visszadermedt, kőkeményre. Desszertes kanállal nehézkes volt áttörni ezt a réteget, villával már kicsit könnyebben ment. Legközelebb csokoládéöntet használok.)
      • Amíg a csokoládé hűlt, felvertem a tejszínt, a vége felé hozzáadtam 1 csomag vaníliás cukrot és a habfixálót is.
      • A habot csillagcsöves habzsákba tettem, befedtem vele a csokiréteget, megágyazva ezzel a barackszeleteknek.
      • Végül a vékony szeletekre vágott őszibarackot körkörösen a tetejére raktam, a maradék tejszínhabbal és mentalevélkékkel díszítettem.
      • Bár gyors és egyszerű, igazából akkor jó, ha hagyjuk 1 éjszakát vagy legalább néhány órát a hűtőben lehűlni és összeérni.