hétfő, április 02, 2012

Angol trifle

A hét végén valamilyen gyorsan és könnyen elkészíthető édességet szerettem volna készíteni, így esett a választás erre a krémdesszertre. Az elnevezése szerint angol eredetű, bár maga a trifle is az angolok egyik kedvelt desszertje. Állítólag már a XVI. században is ismerték, közkedveltté a XVIII. században vált és azóta is nagy népszerűségnek örvend. Elkészítése roppant egyszerű: piskótát, gyümölcsöt, krémet, habot kell rétegezni, lehetőleg ebben a sorrendben. Általában egy nagy tálban készül, de nyugodtan készíthetjük - mint most én is - pohárdesszertként. A gyümölcs és a krém fajtájától függően sokféle változatban készülhet, nálam most vaníliakrém, csokoládé, ananász és őszibarack került bele. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 6 pohárhoz:
  • 12 db babapiskóta
  • 3 evőkanál rum
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 1 evőkanál cukor
  • 1/2 l tej
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 1 kis doboz ananászkonzerv
  • 20 dkg étcsokoládé (vagy csokoládpuding, csokiöntet)
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 1 doboz őszibarackbefőtt


  • A babapiskótákat kettesével, négy-négy darabra törve a poharak aljába tettem.
  • Meglocsoltam őket poharanként kb. fél evőkanálnyi rummal.
  • A pudingporból és a cukorból a tejjel az előírás szerint pudingot főztem. Amikor megfőtt, levettem a tűzről, és hozzákevertem 2 csomag vaníliás cukrot is.
  • Kicsit hűlni hagytam, majd elosztottam a piskóták tetején.
  • Hagytam teljesen kihűlni, ráhalmoztam a felaprított ananászt.
  • Gőz fölött felolvasztottam a csokit, és az ananászra kanalaztam. (Utólag azt gondolom, szerencsésebb csokipudingot vagy csokiöntetet használni, ugyanis az olvasztott csokoládé a hűtőben szépen visszadermedt, kőkeményre. Desszertes kanállal nehézkes volt áttörni ezt a réteget, villával már kicsit könnyebben ment. Legközelebb csokiöntet használok.)
  • Amíg a csoki hűlt, felvertem a tejszínt, a vége felé hozzáadtam 1 csomag vaníliás cukrot és a habfixálót is.
  • A habot csillagcsöves habzsákba tettem, befedtem vele a csokiréteget, megágyazva ezzel a barackszeleteknek.
  • Végül a vékony szeletekre vágott őszibarackot körkörösen a tetejére raktam, a maradék tejszínhabbal és mentalevélkékkel díszítettem.
  • Bár gyors és egyszerű, igazából akkor jó, ha hagyjuk egy éjszakát vagy legalább néhány órát a hűtőben lehűlni és összeérni.

16 megjegyzés:

  1. Hű de nagyon guszta, gyönyörűek a képeid!

    VálaszTörlés
  2. De szépek! Olyan egyforma az öt pohár, mintha sokszorosítva lenne:-)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű desszert! Egyre többször készítek mostanában pohárkrémet. :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta, szerintem a gyerekeimmel együtt oda leszünk ezért a desszertért:)És a képek...bármelyik szakácskönyvben megállnák a helyüket.

    VálaszTörlés
  5. Hankka! Ez nagyon-nagyon jól néz ki!! Olyan szépek a képek, és nagyon tetszik a desszertes poharad is! :))

    VálaszTörlés
  6. Hankka, ez gyönyörű!!! hihetetlenül gusztusos, ellenállhatatlan...:-)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon csábítóan néznek ki! Nagyon guszta és csak rá kell nézni látszik hogy nagyon finom!

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm mindenkinek a kedves szavakat! :)

    VálaszTörlés
  9. Egy finom pohárdesszert! A képeket nézve csak nyelek itt:)

    VálaszTörlés
  10. Megint nézz be hozzám légyszí, még van számodra valami:)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon-nagyon összefutott a számban a nyál! Szuperjól néznek ki! :)))

    VálaszTörlés
  12. Szépségesek ezek a kelyhek. Odavagyok. :)))

    VálaszTörlés
  13. Most találtam ide, nagyon guszta ez a pohárkrém,megpróbálkozom vele!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Esetleg - ahogy írtam is - érdemesebb csokiöntet használni, az olvasztott csoki visszadermedés után elég kemény lett, egyébként nagyon finom! :)

      Törlés