szerda, január 04, 2012

Majonézes lencsesaláta

Nálunk is hosszú évek óta hagyomány, hogy az új év első napján lencsét eszünk valamilyen formában. A nagyok most kifejezetten kérték is, hogy feltétlenül főzzünk lencsét, hiszen a népszokás szerint aki lencsét vagy babot fogyaszt, annak sok pénze lesz a következő esztendőben. Hát ezen ne múljék, készült már lencséből leves, főzelék, köret, most salátaként került az asztalra. Finoman fűszerezett majonézes tejfölbe került egy kis újhagyma, virslikarikák és a fűszeres vízben főzött lencse. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 30 dkg lencse
  • só, babérlevél, petrezselyemzöld
  • 1 csomó újhagyma
  • 6 evőkanál majonéz
  • 6 evőkanál tejföl
  • mustár, citromlé
  • 4 virsli
  • főtt tojás


  • A lencsét a főzés előtti napon átválogattam, váltott vízben többször átmostam, majd tiszta, hideg vízben áztattam egy éjszakán át.
  • Másnap leöblítettem, leszűrtem, és annyi vízben, amennyi bővel ellepte, főzni kezdtem.
  • Ízesítettem sóval és 2-3 babérlevéllel.
  • Lefedve, kis lángon puhára főztem, vigyázva, hogy a szemek ne essenek nagyon szét.
  • Amikor puhára főtt, elzártam alatta a lángot, és hűlni hagytam a levében.
  • Közben elkészítettem az öntetet: a majonézt összekevertem a tejföllel, ízesítettem kiskanálnyi mustárral, néhány csepp citromlével és aprított petrezselyemzölddel.
  • Az újhagymát megtisztítottam, apróra vágtam, a virslit felkarikáztam.
  • Végül a lencsét hideg vízzel leöblítettem, leszűrtem, és a hagymakockákkal és virslikarikákkal együtt a mártásba forgattam.
  • Néhány órára hűtőbe tettem, hogy az ízek összeérjenek, majd petrezselyemlevélkével és főtt fürjtojással díszítve tálaltam.

8 megjegyzés:

  1. Hát akkor mi majd a lencsére fogjuk az idei évet:-) Mert nem ettünk újévben. Nálunk amúgy sem hagyomány.
    Pedig szeretjük a lencsét, ez a saláta is fincsi lehet. Meg gusztán is tálaltad, pedig a lencse nem a legfotogénebb étel:-)

    VálaszTörlés
  2. Gerdi, nálunk újévkor minden évben asztalra kerül, de még várunk a gazdagodásra! :) Ha bejön, ha nem, a saláta finom volt, legalább jóllaktunk! :D

    VálaszTörlés
  3. Irtó jól néz ki:) Mi szinte minden héten eszünk lencsét, leginkább vöröslencsét, mert azt nem kell áztatni. Most is lencse levest ettünk, az a legnagyobb kedvenc.

    VálaszTörlés
  4. Ó, de guszta! Kipróbálós lesz. :))

    BÚÉK! :)

    VálaszTörlés
  5. Trollanyu, Csipet, örülök, hogy tetszik! :)

    VálaszTörlés
  6. Ez nagyon finom lehet, majonézesen még nem készítettem, de most majd fogok:-))

    VálaszTörlés
  7. Tea, projektnek azért nem nevezném! :)

    Gesztenye, próbáld ki így is, finom! :)

    VálaszTörlés