2011. szeptember 28., szerda

JEGES CSOKOLÁDÉ KÁVÉVAL



Hozzávalók 6 db, 2,5 dl-es pohárhoz:
  • 500 ml vaníliafagylalt
  • 7,5 dl tej
  • 10 dkg csokoládé (55 %-os csokoládépasztilla)
  • 1,25 dl erős, hideg kávé
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor

  • A vaníliafagylaltot a fagyasztóból a hűtőszekrénybe tettem, hogy ne legyen olyan kemény. (Ha nagy kánikula van, a fagyival együtt a poharakat is a hűtőbe tehetjük, hogy valóban hidegen tudjuk tálalni az italt.)
  • A tejből kb. 1,5 decinyit felforraltam, hozzáadtam a csokipasztillát, és feloldottam benne.
  • Hozzáadtam a maradék tejet és a hideg kávét, majd rövid időre a hűtőszekrénybe tettem, hogy le tudjon hűlni.
  • A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá vertem.
  • A fagylaltot elosztottam a hat pohárba, ráöntöttem a hideg csokoládét, végül befedtem tejszínhabbal. (Tetszés szerint a tejszínhabot megszórhatjuk kevés cukrozott kakaóporral vagy kávéporral is.)
  • Ropogós keksz vagy omlós piskóta illik hozzá, mi most ebéd után csak így magában fogyasztottuk.

2011. szeptember 25., vasárnap

ZÖLDBABLEVES



Hozzávalók:
  • kb. 70 dkg zöldbab
  • 1 vöröshagyma
  • só, ételízesítő, babérlevél, pirospaprika, petrezselyemzöld
  • 4 nagyobb burgonya
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • cukor, ecet
  • 3 dl tejföl


  • A zöldbabot megmostam, mindkét végét levágtam, majd kb. 2 cm-es darabokra vágtam. (A zsenge babbal nincs más teendő, ha öregebb a zöldbab, akkor az erősebb szálkákat is el kell távolítani róla.)
  • A feldarabolt babot lábasba szórtam, majd felöntöttem vízzel és megsóztam.
  • A vöröshagymát megtisztítottam, nagyon apróra vágtam, és hozzáadtam a babhoz 2-3 babérlevél kíséretében.
  • Felforraltam, majd kis lángon főzni kezdtem.
  • Amíg a zöldbab főtt, megtisztítottam a burgonyákat, megmostam, majd apró kockákra daraboltam.
  • Váltott vízben többször átmostam.
  • Amikor a bab már majdnem teljesen puha volt, hozzáadtam a burgonyakockákat, és ízesítettem a levest ételízesítővel.
  • Amíg a leves tovább főt, elkészítettem a rántást: ehhez felhevítettem az olajat, majd 2-3 perc alatt zsemleszínűre pirítottam rajta a lisztet.
  • Lehúztam a tűzről, színeztem pirospaprikával és ízesítettem petrezselyemzölddel.
  • Amikor a rántás kihűlt, kevéske cukorral és ecettel ízesítettem, és az egészet elkevertem a tejföllel.
  • A készre főzött levesből 1 merőkanálnyit a tejfölös rántáshoz adtam, elkevertem, majd még 2-3 merőkanál levessel ugyanígy jártam el.
  • Végül a hőkiegyenlített rántást beleöntöttem a levesbe, és pár percig kis lángon főztem, hogy a liszt is megfőjön benne.
  • Kóstolás után picit még ízesítettem sóval, majd friss fehér kenyérrel tálaltam.

2011. szeptember 24., szombat

SZÍNES TÉSZTA TEJSZÍNKRÉMSAJTTAL



Hozzávalók:
  • 30 dkg színes tészta
  • 3 csapott evőkanál só
  • 1 evőkanál olaj
  • 15-20 dkg főtt sonka
  • 5 dkg parmezán
  • 4 dkg vaj
  • 20 dkg mascarpone vagy tejszínkrémsajt

  • Nagy lábasban vizet forraltam, amikor felforrt, beletettem a sót és az olajat (azért csak forrás után, mert ha az elején tesszük bele a sót, nehezebben forr fel).
  • Beletettem a színes tésztát, amikor újra forrni kezdett, megkevertem, és mérsékelt hőfokon nem túl puhára főztem.
  • Amíg a tészta főtt, kis kockákra vágtam a húst, finomra reszeltem a sajtot.
  • Amikor a tészta megfőtt, szűrőbe öntöttem, lecsepegtettem, közben néhányszor óvatosan átkevertem-megráztam, hogy ne ragadjon össze.
  • Megolvasztottam a vajat, beletettem a tésztát és a sajtot, összekevertem és összemelegítettem.
  • A sajtos tésztát tányérokba szedtem, megszórtam a tarjakockákkal, mascarpone-rózsákat nyomtam rá (csillagcsöves habzsákból), és azonnal tálaltam.

2011. szeptember 18., vasárnap

KARFIOLKRÉMLEVES SONKÁVAL



Hozzávalók:

  • 1 közepes karfiol
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 1/3 dl olaj
  • 3 közepes burgonya
  • 4-5 szárzeller
  • 30 dkg sonka
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • só, bors, ételízesítő


  • A vöröshagymát megtisztítottam, apró kockákra vágtam.
  • A karfiolt szintén megtisztítottam, rózsáira szedtem, majd szintén felaprítottam.
  • A krumplit megmostam, meghámoztam, kis kockákra daraboltam, váltott vízben többször átmostam.
  • A szárzellert vékonyra szeleteltem, a sonkát apró kockákra vágtam.
  • Az olajon, nagy lábasban megpirítottam a hagymakockákat, hozzáadtam a karfiol- és burgonyadarabkákat, és kevergetve pár percig dinszteltem.
  • Felöntöttem annyi forró vízzel, amennyi jól ellepte a zöldségeket, hozzáadtam a zellerdarabkákat, ízesítettem ételízesítővel.
  • Lassú tűzön, lefedve pároltam kb. negyedóráig, ekkor hozzáadtam a sonkakockát, és addig főztem, amíg minden zöldségféle megpuhult.
  • Levettem a tűzről, néhány percig állni hagytam, majd botmixerrel pürésítettem úgy, hogy maradjanak a levesben egészben is zöldségdarabok.
  • Az étkezési keményítőt elkevertem kb. 4 evőkanál hideg vízzel, majd hozzákevertem a tejszínt is, végül besűrítettem vele a levest.
  • Ízesítettem sóval és őrölt borssal, lassan főztem még néhány percig, majd tálaltam.

2011. szeptember 13., kedd

FELVIDÉKI TÚRÓS PITE



Hozzávalók:
a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 10 dkg zsír
  • 15 dkg cukor
  • 1 tojás
  • kevés tej
a töltelékhez:
  • 5 tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 1/2 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg tehéntúró
  • 5 dkg mazsola
  • 2 evőkanál kekszmorzsa
a tetejére:
  • 1 tojás
  • porcukor

  • A lisztet elkevertem a sütőporral, majd a gyúródeszkára szitáltam.
  • Elmorzsoltam a zsírral, hozzáadtam a tojást, a cukrot és annyi tejet, hogy könnyen összeállítható, gyúrható tészta legyen belőle.
  • Kb. 25 x 35 centis tepsit kibéleltem sütőpapírral, a sütőt előmelegítettem 180 fokra.
  • Az egyik tésztacipót tepsi méretűre nyújtottam, és beletettem a sütőpapírral bélelt tepsibe.
  • A töltelékhez a tojást kettéválasztottam, a sárgáját habosra kevertem a porcukorral és a vaníliás cukorral.
  • Hozzáadtam az áttört túrót, a mazsolát, a kekszmorzsát, végül a tojásfehérjéből felvert kemény habot is.
  • A tölteléket a tepsibe helyezett tésztalapra öntöttem, majd kinyújtottam a másik tésztalapot is, és befedtem vele a tölteléket.
  • Megkentem enyhén felvert tojással, majd villával megszurkáltam.
  • Az előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 3/4 óráig sütöttem.
  • Amikor kihűlt, meghintettem a tetejét porcukorral, és kockákra szeletelve kínáltam.


2011. szeptember 10., szombat

JOGHURTOS KÖRTELEVES



Hozzávalók:
  • 4 szép, érett körte
  • 1 citrom
  • borsónyi friss gyömbér
  • 4 evőkanál méz
  • 4 dl joghurt

  • A körtét megmostam, meghámoztam.
  • Karalábévájóval csinos kis gömböket kanyarítottam a körtehúsból, majd a magházat eltávolítva a többi gyümölcshúst mély tálba daraboltam.
  • A körtegolyókat meglocsoltam citromlével, a citrom maradék levét a tálban lévő körtedarabokra facsartam.
  • Még mindig a tálnál maradva friss gyömbért reszeltem a körtére, hozzáadtam a mézet és a joghurtot, majd botmixerrel az egészet habosra, krémesre pürésítettem.
  • Levesestálba töltöttem, óvatosan beleöntöttem a félretett körtegolyókat, lágyan átkevertem, és már tálaltam is.

2011. szeptember 3., szombat

KÁPOSZTÁS „KOCKA”



Hozzávalók:

  • kb. 1,8 kg káposzta
  • 6 evőkanál olaj
  • 3 csapott evőkanál + 2 kávéskanál cukor
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • őrölt bors, só
  • 1,5 kg liszt
  • 12 dkg zsír
  • 3 tojás
  • 7,5 dkg friss élesztő
  • kb. 7,5 dl tej
a tetejére:
  • 1 tojás


  • A káposzta külső, foltos leveleit eltávolítottam, félbe, majd tovább felezve negyedekre vágtam.
  • Kivágtam a torzsáját, majd legyalultam a káposztát.
  • Nagyobb lábasban az olajon a 3 evőkanál cukrot karamellizáltam, majd hozzáadtam a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, és megpirítottam a cukros olajban. A hideg hagymakockák miatt a karamellizált cukor megkeményedik, ettől nem kell megijedni, a káposzta párolása során szépen szétolvadnak ezek a kemény darabkák.
  • Hozzáadtam az apróra gyalult káposztát, ízesítettem sóval és őrölt borssal.
  • Közepes lángon, időnként kevergetve készre pirítottam.
  • Az élesztőt zárható műanyag edénybe tettem, fakanállal szétdörzsöltem, hozzáadtam a 2 kávéskanál cukrot, folyékony állagúra kevertem a cukorral.
  • Felöntöttem kb. 1 dl langyos tejjel, majd a tetejét rázárva hagytam felfutni. Amikor ledobta a tetőt, már nem zártam vissza rá, csak rátettem, és megvártam, amíg újra felfut az élesztő.
  • Közben a lisztet elmorzsoltam a zsírral és sóval.
  • Összegyúrtam a tojással, a langyos tejjel és a felfutott élesztővel. A tejből nekem most kimaradt egy kicsi, mennyisége a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is függ.
  • A tésztát pár percig dagasztottam, majd tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1,5 órán át kelesztettem. (Gyönyörűen megkelt, szinte az egész deszkát beborította.)
  • Lisztezett gyúrólapon kb. 1/2 cm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtottam.
  • A pirított káposzta felét egyenletesen rászórtam, rákentem.
  • Gondolatban 4 részre osztottam, majd balról középig, jobbról középig behajtottam, végül középen, a tészták találkozásánál is kettéhajtottam a tésztát.
  • 90 fokkal elfordítottam, újra téglalap alakúra nyújtottam.
  • Rákentem a maradék pirított káposztát, majd megismételtem az előző műveletet, az ún. dupla hajtogatást.
  • 10 perc pihentetés után újra elfordítottam 90 fokkal, nyújtottam és hajtogattam.
  • Újabb 10 percnyi pihentetés után kb. 1,5 ujjnyi vastag téglalappá nyújtottam a tésztát, majd egyforma, kb. 4 x 4 cm-es kockákra szeltem.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam – nem túl közel egymáshoz –, majd a tetejüket enyhén felvert tojással megkentem. Az eredeti recept szerint reszelt sajttal meg kell szórni a tetejét, nekem a káposztás pogácsától kicsit idegen a sajt, ezért én ezt a műveletet elhagytam, de ez ízlés dolga, aki szereti, megszórhatja sajttal a tetejét.
  • Előmelegített sütőben, 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütöttem.