KEKSZES ŐZGERINC




Hozzávalók:

  • 50 dkg háztartási keksz
  • 2 dl víz
  • 25 dkg porcukor
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 25 dkg vaj
  • 4 cl rum


  • A háztartási keksz felét ledaráltam, másik felét kisebb darabokra aprítottam. (Ehhez vágódeszkán 4-5 kekszet egymásra helyeztem, széles pengéjű, éles késsel először óvatosan kettévágtam az egészet, majd aprító mozdulatokkal feldaraboltam.)
  • A vizet nagy lábasba öntöttem, hozzáadtam a porcukrot, a kakaóport és a vajat, majd lassú tűzön, állandóan kevergetve felforraltam.
  • Továbbra is lassú forralással 5-6 percig főztem.
  • Lehúztam a tűzről, ízesítettem a rummal, és hozzáadtam a kétféle kekszet, majd óvatosan egynemű masszává kevertem-forgattam.
  • 10 cm széles, 32 cm hosszú őzgerincformát folpakkal kibéleltem, és kisebb adagokban beleöntöttem a masszát. A beleöntött adagot kanál segítségével belenyomkodtam-egyengettem a formába, hogy sehol ne maradjon levegő, szépen, egyenletesen kitöltse a formát.
  • Amikor kihűlt, a fóliát a tetejére hajtottam, majd a formát hűtőszekrénybe tettem.
  • Legalább 2-3 órát hűlnie-dermednie kell, de az a legjobb, ha este készítjük, és 1 éjszakán át dermedni tud.
  • Tálaláskor vágódeszkára borítottam, lehúztam róla a folpakot, és éles késsel szép vékonyan felszeleteltem.