szombat, július 23, 2011

Kekszes őzgerinc

Ennek a finom, sütés nélküli, rendkívül egyszerűen elkészíthető desszertnek a receptje a "Rama ünnepi finomságok" receptfüzetben jelent meg. Már többször készítettem, nemcsak azért, mert hamar és könnyen készül, hanem mert nagyon finom is, eteti magát. Észre sem vesszük, és már el is fogyott. Még a kis kétévesem - aki egyébként nem nagyon szereti az édességet - is szívesen majszolja, a folyamatos jövés-menés közben néhány harapás, és egy szelet süti már el is tűnt. Sok sikert hozzá!



Hozzávalók:

  • 50 dkg háztartási keksz
  • 2 dl víz
  • 25 dkg porcukor
  • 5 dkg keserű kakaópor
  • 25 dkg Rama margarin
  • 4 cl rum


  • A háztartási keksz felét ledaráltam, másik felét kisebb darabokra aprítottam. (Ehhez egy vágódeszkán négy-öt kekszet egymásra helyeztem, egy széles pengéjű, éles késsel először óvatosan kettévágtam az egészet, majd aprító mozdulatokkal feldaraboltam.)
  • A vizet egy nagy lábasba öntöttem, hozzáadtam a porcukrot, a kakaóport és a margarint, majd lassú tűzön, állandóan kevergetve felforraltam. Amikor felforrt, továbbra is lassú forralással 5-6 percig főztem.
  • Ezután lehúztam a tűzről, ízesítettem a rummal, és hozzáadtam a kétféle kekszet, majd óvatosan egynemű masszává kevertem-forgattam.
  • Egy 10 cm széles, 32 cm hosszú őzgerincformát folpackkal kibéleltem, és kisebb adagokban beleöntöttem a masszát. Azért kisebb adagokban, mert a beleöntött adagot kanál segítségével belenyomkodtam-egyengettem a formába, hogy sehol ne maradjon levegő, szépen, egyenletesen kitöltse a formát.
  • Amikor kihűlt, a fóliát ráhajtottam a massza tetejére, majd a formát hűtőszekrénybe tettem. Legalább 2-3 órát hűlnie-dermednie kell, de az a legjobb, ha este készítjük, és egy éjszakán át dermedni tud.
  • Tálaláskor vágódeszkára borítottam, lehúztam róla a folpackot, és éles késsel szép vékonyan felszeleteltem.

3 megjegyzés:

  1. Emlékszem még arra az időre, amikor a kolléganőkkel a sütés nélküli kekszes recepteket cserélgettük. Addig kerestem, amíg megtaláltam egy párat. Hát nagyon el kallódtak nálam, a sok recept között. Mentem a Te kekszesedet is, nagyon mutatós. Régen csináltam az biztos!

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. Köszönöm! :) Örülök, hogy tetszik a recept, finom és szépen szeletelhető is, csak ajánlani tudom! :)

      Törlés