⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 9 db-hoz:
a krémhez:
2 5 0 m l t e j
1 / 2 v a n í l i a r ú d
3 t o j á s s á r g á j a
7 0 g c u k o r
3 0 g l i s z t
a tésztához:
2 5 0 m l v í z
1 c s i p e t s ó
4 0 g v a j
1 5 0 g l i s z t
5 0 g c u k o r
3 t o j á s
1 c i t r o m r e s z e l t h é j a
a sütéshez:
o l a j
a díszítéshez:
m e n t a l e v é l
i d é n y g y ü m ö l c s
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝
A vaníliarudat felhasítjuk, a magokat kikaparjuk, és a hüvellyel együtt a tejbe tesszük. Felforraljuk. Közben a tojássárgáját krémesre keverjük a cukorral, hozzádolgozzuk a lisztet, és hőkiegyenlítéses módszerrel a tejhez adjuk. Kis lángon pár perc alatt krémmé főzzük, majd folpakkal letakarva hagyjuk kihűlni. A tésztához a vizet a sóval és a vajjal felforraljuk. Beleszórjuk a lisztet, és addig főzzük, amíg összeálló, az edény falától elváló masszát nem kapunk. A tűzről levéve hozzákeverjük a cukrot, és hagyjuk langyosra hűlni. Kézi mixerrel egyesével beledolgozzuk a tojásokat, majd a citrom reszelt héját is. Sütőpapírból 9 db kb. 15×15 cm-es négyzetet vágunk. A masszát csillagcsöves habzsákba töltjük, és a sütőpapírlapokra belülről kifelé haladva kb. 10 cm átmérőjű köröket nyomunk. Nagy serpenyőben közepesen forróra hevítjük az olajat. 3 fánkot papírral felfelé beleteszünk. 1/2–1 perc elteltével a sütőpapírt csipesszel eltávolítjuk, a fánkot megfordítjuk, és a másik oldalát is aranysárgára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedve hagyjuk lecsepegni a felesleges zsiradékot. Ugyanígy járunk el a többi tésztával is. A krémet csillagcsöves habzsákba töltjük, a kihűlt fánkokra adagoljuk. Mentalevéllel és idénygyümölccsel díszítve tálaljuk.
A receptet a Pastel Ceramics támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. augusztusi számában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése