Laktózmentes sárga túró 🍴

Ha húsvét, akkor sárga túró, nálunk legalábbis elmaradhatatlan az ünnepi asztalról. Kipróbáltam laktózmentes változatban is, jelentem, a Mizo laktózmentes tejével is tökéletesen működik. A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2019. áprilisi számában, sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók:
🍴   1 l laktózmentes tej (2,8%-os)
🍴   1 csipet só
🍴   10 tojás
🍴   1 púpozott teáskanál 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer


A tejet vastag aljú lábasban forrni tesszük, ízesítjük a sóval. Közben a tojást és az édesítőszert kézi habverővel alaposan elkeverjük. A felforrt tej alatt takarékra vesszük a lángot, és óvatosan hozzáöntjük a tojást. Kis lángon, kevergetve addig főzzük, amíg el nem kezd túrósodni, a túró és a savó láthatóan el nem válik egymástól. Nagyobb szűrőt gézzel bélelünk, beleöntjük a túrót, elegyengetjük, és a túllógó textillel betakarjuk. 1 éjszakán át hagyjuk csepegni – nem kell nyomkodni, magától is szépen lecsepeg.
Másnap lapos tányérra borítjuk, és sonka, főtt tojás, kalács mellé kínáljuk.
Ízlés szerint készíthetjük édesebbre, és kerülhet bele mazsola is.


Megjegyzések