Teás-csokoládékrémes torta 🍴


Hozzávalók 23 cm átmérőjű tortához:
a tésztához:
🍴   6 tojás
🍴   14 dkg cukor
🍴   4 evőkanál olaj
🍴   16 dkg liszt
🍴   1 csomag (12 g) sütőpor
továbbá:
🍴   sárgabaracklekvár
a sziruphoz:
🍴   1 dl ízesítés nélküli tea
🍴   1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
🍴   1–2 kandiscukorpálca
a krémhez:
🍴   20 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
🍴   25 dkg mascarpone
🍴   2 dl tejszín
🍴   1 csomag (2 dkg) zselatin fix
a díszítéshez:
🍴   tealevél alakú formacukor


A tészta hozzávalóiból külön-külön 2 lapot sütünk. 3 tojást kihabosítunk 7 dkg cukorral, hozzáadunk 2 evőkanál olajat, majd 8 dkg lisztet, amit 6 g sütőporral előzőleg összeforgattunk. A masszát az alján sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. A maradék hozzávalókból ugyanígy megsütjük a másik lapot.
Miután mindkettő kihűlt, az egyiket megkenjük lekvárral, rátesszük a másik lapot.
A sziruphoz a teát összeforraljuk a kakaóval, feloldjuk benne a cukrot. Amikor kihűlt, foltokban a tortára kanalazzuk.
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni. A tejszínből a zselatinnal kemény habot verünk. A mascarponébe keverjük a csokoládét, és beleforgatjuk a habot. Bevonjuk vele a tortát, majd a formacukrokkal díszítjük.


A torta készítéséhez a kandis- és formacukrot a Candyfour biztosította, a receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin 2016. májusi számában is.

Megjegyzések