kedd, szeptember 30, 2014

Szőlős darapuding

Ritkábban jelentkezem mostanában, és ez a közeljövőben sajnos így is marad. :( Nyilván vannak az ember - a gasztroblogger - életében a blogtól fontosabb dolgok is, a család és a munka mindenképpen ez a kategória. Bármennyire szeretem és kikapcsol a blog vezetése, ez mégsem mehet az említettek rovására. A munkáról csak annyit, hogy nagyon intenzíven és nagyon sokat kell dolgoznom mostanában, a maradék nagyon kevés időben pedig meg kell próbálnom a megfelelő egyensúlyt megtalálni: jusson idő a családra, a háztartásra, és hogy mindez hosszú távon működhessen, néha a pihenésre is. :) Időnként azért igyekszem majd egy-egy új recepttel jelentkezni, de egészen biztosan ritkulni fognak a bejegyzések. Most a Kifőztük Magazin napokban megjelent októberi számából hoztam egy receptet, fehér szőlőlével készült darapuding szőlővel és pörkölt dióval koronázva. Egyszerűen elkészíthető finom pohárdesszert, szeretettel ajánlom. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 8 pohárhoz:

  • 1 l fehér szőlőlé
  • 1 citrom
  • 10 dkg cukor
  • 12 dkg búzadara
  • 2,5 dl habtejszín

a tetejére:

  • 2 nagy szőlőfürt
  • 1 marék dió
  • citromfűlevélkék




  • A szőlőlevet ízesítettem a citrom lereszelt héjával és kifacsart levével, valamint a cukorral.
  • Közepes lángon felforraltam, hozzáadtam a búzadarát, és állandó kevergetés mellett, alacsony hőfokon néhány perc alatt megfőztem.
  • Időnként megkeverve hagytam teljesen kihűlni, majd beleforgattam a tejszínből vert kemény habot.
  • Poharakba, tálkákba adagoltam.
  • A diót teflonserpenyőben, zsiradék nélkül megpirítottam, majd amikor kihűlt, durvára daraboltam.
  • A krém tetejét kiraktam megmosott, félbevágott szőlőszemekkel, megszórtam dióval.
  • Jól lehűtve kínáltam, tálalás előtt citromfűlevélkékkel díszítettem.


szombat, szeptember 20, 2014

Sacher-torta

Gasztro történelemóra: a Sacher-torta egy csokoládétorta sárgabaracklekvárral és csokoládébevonattal. Franz Sacher bécsi cukrászról kapta a nevét, aki 1832-ben alkotta meg Metternich herceg számára. Bár Sacher ekkor mindössze 16 éves volt, a torta azóta is az egyik legkedveltebb bécsi specialitásnak számít. (Forrás.)
A tortát hagyományosan tejszínhabbal szolgálják fel, mivel a bécsiek szerint önmagában túl száraz lenne. Való igaz, a sárgabaracklekvár és a csokibevonat ellenére önmagában száraz a torta, mi rendszerint fagyit kínálunk hozzá. A valódi Sacher-torta titkos receptjét gondosan őrzik, valószínűleg az általam készített torta sem az eredeti recept szerint készült, mindenesetre finom és egyszerűen elkészíthető csokoládétorta. A kész tortáról nem tudtam fotót készíteni, az utolsó szeleteket fényképeztem le némi fagylalttal és málnaszemekkel koszorúzva. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 26 cm-es tortaformához:
a tésztához:

  • 15 dkg étcsokoládé (70 %-os)
  • 15 dkg puha vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 7 tojás
  • 15 dkg rétesliszt
  • 1/2 csomag (6 g) sütőpor

a töltelékhez:

  • 30 dkg sárgabaracklekvár
  • 2-3 evőkanál narancslikőr vagy víz

a mázhoz:

  • 80 ml víz
  • 13 dkg cukor
  • 10 dkg étcsokoládé (70 %-os)

a tálaláshoz:

  • fagylalt vagy tejszínhab




  • A tésztához való étcsokoládét - ha szükséges, előtte feldarabolva - forró vízfürdőn megolvasztottam, levéve és időnként megkeverve hűlni hagytam.
  • A vajat 10 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral habosra kevertem.
  • A tojásokat szétválasztottam, a sárgákat és a langyosra hűlt csokoládét apránként a vajas masszához kevertem.
  • A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá vertem.
  • A sütőport a lisztbe kevertem, a tojásos-vajas-csokis masszára szitáltam.
  • A fehérjehabot is hozzáadva fakanállal óvatosan átkevertem, egyneművé forgattam a tésztát.
  • A tortaforma alját sütőpapírral béleltem, majd beleöntöttem a tésztát, és előmelegített, 180 fokos sütőben egy óra alatt készre sütöttem. (Ha a torta teteje túlzottan pirulna, a sütési idő felénél takarjuk le alufóliával.)
  • A sütőből kivéve rácsra tettem, pár percig hűlni hagytam, majd óvatosan eltávolítottam a tortakarimát és hagytam teljesen kihűlni.
  • Közben a baracklekvárt kis lábasban megmelegítettem, a tűzről levéve elkevertem benne a narancslikőrt, és botmixerrel pürésítettem.
  • A kihűlt tortát lapjában kettévágtam, a tetejét rácsra fordítottam (így ez lesz a kész torta alja).
  • Megkentem a langyosra hűlt lekvár felével, ráfordítottam a másik lapot (így a megsült torta alja lesz a kész torta teteje).
  • A tetejét és az oldalát megkentem a maradék lekvárral, a tetején késsel szépen el is simítottam a lekváros réteget.
  • A mázhoz a cukrot a vízzel és a csokoládéval kis lángon 5 percig főztem, majd kissé kihűtöttem, végül a rácson lévő torta tetejére öntöttem, hagytam, hogy az oldalán is lefolyjon a máz.
  • Néhány órára hűtőbe tettem, hogy összeérjenek az ízek. (De az sem baj, ha akár egy éjszakát tölt a hűtőben a kész torta.)
  • Fagylaltgombócokkal, málnával tálaltam.


kedd, szeptember 16, 2014

Sajtos csavart

Azt a címet is adhattam volna a bejegyzésnek, hogy az elrontott sajtos csavart. Történt ugyanis, hogy a tészta összeállítása közben Csenge berohant a konyhába valamilyen halasztást nem tűrő problémával. :) Kézmosás, probléma megoldása, majd vissza a konyhába és folytattam a tésztát. Miután folpackba csomagolva a hűtőbe került, akkor vettem észre, hogy egy darabka vaj a mérleg alján maradt, elfelejtődött beledarabolódni a lisztbe. :) Szerencsére csak 6 dekányiról volt szó, enélkül is szépen összeállt a tészta, és utólag már mondhatom, semmi baja nem lett a végeredménynek sem. Szóval nem is annyira rontódott el. :) Nagyon egyszerűen és könnyen elkészíthető sós sütemény, letakarva vagy jól záródó fémdobozban egy hétig eláll. Már ha marad. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 1 púpozott teáskanál só
  • 40 dkg vaj - nálam 34 dkg :)
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 25 dkg trappista sajt
  • 1 dl víz

a tetejére:

  • 1 tojás




  • A lisztet gyúródeszkára szitáltam, hozzáadtam a sót, beledaraboltam a hideg vajat, elmorzsoltam benne.
  • Hozzáadtam a kétféle lereszelt sajtot és a vizet, és egynemű tésztává gyúrtam.
  • Folpackba csomagolva a hűtőben pihent 2 órán át.
  • A pihentetési idő leteltét követően a tésztát lisztezett gyúródeszkán kb. 3-4 mm vastag téglalappá nyújtottam.
  • Derelyevágóval 2 cm széles és 5 cm hosszú rudakra szabtam, amiket a közepüknél egyszer megcsavarva sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, enyhén felvert tojással lekentem.
  • Előmelegített, 210 fokos sütőben 11-12 perc alatt készre sütöttem.


vasárnap, szeptember 14, 2014

Csikós tokány

Ritkábban jelentkezek a blogon, és sajnos nézelődni sincs túl sok időm, mozgalmas napok, hetek vannak mögöttem. Az augusztus vége - szeptember eleje a nagyok költöztetésével és az ezzel járó szervezéssel, beszerzéssel, pakolással, költözéssel, utazgatással telt, Csillut vissza Szegedre, Ádámot Pestre költöztettük. Egy-két hétvége nem is volt olyan egyszerű, a sok egyéb tennivaló mellett rendesen logisztikázni kellett, hogy mindenkinek megfelelő és kedvére való legyen a menü is: Csillu paleózik, Ádám laktózérzékeny, Csenge "csak" szimplán válogat, a férjemnél pedig a lúgosító ételeket kell előnyben részesítenem. Nekem pedig ezek után már mindegy is, ugye. :) De nem panaszkodom, ügyesen megoldottunk mindent, most aztán volt lehetőségem a konyhában sürögni-forogni. :) Szóval sütöttem-főztem az utóbbi időben is (sőt, még befőztem is), csak a fotózásra már nem maradt idő és energia. Most viszonylag csendesebb hétvégénk volt, így lencsevégre kerülhetett ez a nem igazán fotogén, viszont annál finomabb étel. Gyönyörű húsos kolozsvári szalonnát kaptam a kedvenc hentesünktől, ezzel készült lapockából, lecsós alapon, végül behabarva tejszínnel-tejföllel. Köretként leginkább nokedli való mellé, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 20-25 dkg húsos füstölt szalonna (kolozsvári)
  • 2 nagy vöröshagyma
  • 1 kg sertéslapocka
  • őrölt pirospaprika, só
  • 2 zöldpaprika
  • 2 paradicsom
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt


  • A szalonnát vékony csíkokra vágtam, a megtisztított vöröshagymát apróra kockáztam, a húst kisujjnyi csíkokra metéltem.
  • Nagyobb lábasban felhevítettem az olajat, hozzáadtam a szalonnát, pirítani kezdtem.
  • Amikor már jó pirult volt, beletettem a hagymakockákat és a húst, a hús fehéredéséig együtt pirítottam.
  • Ekkor levettem a tűzről, megszórtam pirospaprikával és sóval, beledaraboltam a megmosott paprikát és paradicsomot. (A paradicsom héját tetszés szerint előtte el is lehet távolítani, a sózásnál pedig vegyük figyelembe a szalonna sósságát is!)
  • A tűzre visszatéve felöntöttem kb. 2-2,5 dl vízzel, és kis lángon, lefedve a hús puhulásáig főztem.
  • A főzési idő vége felé a fedőt levettem, és hagytam, hogy az étel szinte zsírjára süljön.
  • Közben elkevertem a tejszínt, a tejfölt és a lisztet, majd behabartam vele a húst.
  • Nokedlivel körítve tálaltam.

vasárnap, szeptember 07, 2014

Friss paradicsomleves túrógombóccal

Paradicsomleves a Kifőztük Magazin szeptemberi számából, kevés sűrített paradicsom mellett sok friss paradicsomból készítve. De nem ám a menzán megszokott ízvilág, attól sokkal finomabb, ízesebb, fűszeresebb leveske. A füstölt szalonna, a zöldségfélék és a zöld fűszerek teltebb ízt adnak a levesnek, betétként pedig egyszerű túrógombócot főzzünk bele. És amilyen jó idő van mostanában, akár jól lehűtve is kínálhatjuk. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy sárgarépa
  • 1 kisebb zellergumó
  • 4-5 szál zellerzöld
  • 15 dkg sűrített paradicsom
  • 1-1,2 l alaplé vagy húsleves
  • 1 kg paradicsom
  • 2 szál kakukkfű
  • 2 szál rozmaring
  • 2 evőkanál cukor
  • só, őrölt bors
a túrógombóchoz:
  • 15 dkg túró
  • 5 dkg kenyérbél
  • 3 tojássárgája
  • 3,5 dkg puha vaj
  • petrezselyemzöld, őrölt szerecsendió


  • A zöldségféléket megtisztítottam, a hagymákat apró kockákra, a sárgarépát és a zellergumót karikára vágtam.
  • A szalonnát felkockáztam, lábasba téve pirítani kezdtem. (Ha kevésnek találjuk a zsírját, tegyünk hozzá kevés olajat.)
  • Hozzáadtam a zöldségeket, pár percig pároltam, majd beletettem a paradicsompürét is, és kis lángon főztem tovább.
  • Közben vizet forraltam, a paradicsomokat belemártottam, majd kiemeltem, és lehúztam a héjukat.
  • A paradicsomvelőt nagyobb kockákra vágva a leveshez adtam az alaplével együtt.
  • Ízesítettem zellerzölddel, kakukkfűvel, rozmaringgal, cukorral, sóval és borssal, és kis lángon, lefedve a zöldségek puhulásáig főztem.
  • A gombóchoz áttörtem a túrót, hozzáadtam a kenyérbelet, a tojássárgákat, a vajat, ízesítettem apróra vágott petrezselyemzölddel és őrölt szerecsendióval.
  • Kézzel egynemű masszává állítottam össze, és 8 gombócot formáltam belőle.
  • Sós vizet forraltam, amiben a gombócokat 10 percig főztem, majd leszűrtem.
  • Az időközben megfőtt levest a tűzről levéve kicsit hűlni hagytam, eltávolítottam belőle a fűszernövényeket, majd botmixerrel pürésítettem. (Ha túl sűrű lenne, alaplével lehet hígítani, ebben az esetben pár percig még főzzük és ellenőrizzük az ízesítést is, szükség szerint utánaízesíthetünk.)
  • A kész levest a lecsepegtetett túrógombócokkal tálaltam.

hétfő, szeptember 01, 2014

Mézes almaszörp

Egyszerű üdítő: finom, 100%-os almalé hígítva ásványvízzel, ízesítve mézzel és citromlével. Kiadósabb és ízesebb, mintha csak magában fogyasztanánk az almalevet. Nyáron kínálhatjuk jégkockával, és érdemes az almalevet és az ásványvizet és jól behűteni. Kánikula ugyan már nincs, de az őszi melengető napsütésben is jólesik egy-egy pohárral a mézes almaszörpből. :) Tetszés szerint el is keverhetjük a mézet a citromlével, és csak ezután adjuk hozzá az almalevet és ásványvizet, illetve a poharakba tehetünk egy-egy citromkarikát is. A recept megjelent a Kifőztük Magazin szeptemberi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 3 dl-es pohárhoz poharanként:

  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál citromlé
  • 100%-os almalé
  • szénsavas ásványvíz
  • 1-2 jégkocka (elhagyható)




  • A pohárba mértem a mézet és a citromlevet, majd felöntöttem félig almalével, félig ásványvízzel.
  • Jégkockákat dobtam bele, szívószállal tálaltam. Ilyen egyszerű! :)