szombat, október 04, 2014

Sörös-gombás gulyás

Ebben a tartalmas levesben hús ugyan nincs, van viszont húsos császárszalonna, gomba és burgonya, finoman fűszerezve és végül sörrel bolondítva. A friss, fehér kenyér nem hiányozhat mellőle, utána pedig már csak valamilyen könnyed főfogás következhet, mondjuk egy finom palacsinta vagy valamilyen édes tésztás étel. A recept megjelent a Kifőztük Magazin októberi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 20 dkg húsos császárszalonna
  • 2 nagy vöröshagyma
  • 50 dkg fehér csiperkegomba
  • 50 dkg burgonya
  • 2 húsos paprika
  • 2 nagy paradicsom
  • őrölt pirospaprika, só, őrölt bors, őrölt gyömbér
  • 3 gerezd fokhagyma
  • húsleves vagy alaplé
  • 2,5 dl világos sör



  • A zöldségféléket megtisztítottam, a hagymát vékonyabb karikákra, a gombát vastagabb szeletekre vágtam.
  • A paprikát kicsumáztam, felszeleteltem, a burgonyát és a lehéjazott paradicsomot kockákra daraboljuk.
  • A szalonnát vékony csíkokra vágtam, és kis lángon pirítani kezdtem (ha szükséges, tehetünk alá kevés olajat is).
  • Miután félig megpirult, hozzáadtam a hagymakarikákat, együtt pároltam tovább.
  • Rátettem a gombát, és lassú tűzön, lefedve kb. 10 percig főztem.
  • Ekkor került bele a burgonya, a paprika és a paradicsom.
  • Fűszereztem pirospaprikával, sóval, borssal, gyömbérrel és zúzott fokhagymával.
  • A sör mennyiségét is figyelembe véve felöntöttem annyi húslevessel, amilyen sűrű levest szerettem volna, és kis lángon készre főztem.
  • A sört a főzési idő vége felé adtam hozzá, hogy az íze minél jobban érvényesüljön.

4 megjegyzés:

  1. Fincsi leves gyönyörű tálkában! Örömmel kanalaznám:-)

    VálaszTörlés
  2. Húh, ez aztán finom lehet! És a levesestál, csodaszép! :)

    VálaszTörlés
  3. Most jöhetne egy adagocska, nagyon megéheztem :)

    VálaszTörlés