2014. augusztus 10., vasárnap

Vödrös savanyúság 2

A hidegen összekeverendő alaplével készülő vödrös savanyúság receptje már fenn van a blogon, nemrég pedig a facebook-on kaptam kérdést a felforralt alaplével kapcsolatban. Akkor jöttem rá, hogy bizony még nem tettem fel, pedig szinte minden évben savanyítok ezzel a módszerrel is. Idén két 10 literes vödörben készült, az egyikben csak uborka, a másikban uborka, zöldparadicsom, pici cukkini, karfiolrózsák vegyesen. Mindkettő finom, ki-ki tetszése szerint variálhatja a savanyítandó zöldségfélék arányát. Érdemes kísérletezni a zöldségekkel és a felöntőlével is, ízlés szerint lehet akár kicsit ecetesebbre, savanyúbbra vagy édesebbre készíteni. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók (10 l-es vödörhöz):

  • 2,4 l víz
  • 1,6 l fehérborecet
  • 12 dkg só (nem jódozott!)
  • 60 dkg cukor
  • 1 csomag (20 g) egész fekete bors
  • 1 csomag (20 g) mustármag
  • 1 csomag (20 g) koriandermag
  • 2 teáskanál nátrium-benzoát
  • 2 teáskanál borkénpor




  • A vizet nagy lábasban melegíteni kezdtem.
  • Szép sorban hozzáadtam a többi hozzávalót is, és időnként megkeverve felforraltam, pár percig kis lángon főztem.
  • Elzártam, hagytam teljesen kihűlni.
  • Végül a kihűlt levet a vödörbe öntöttem, ezután már lehet is belerakni az előzetesen alaposan megtisztított savanyítani valókat: uborkát, karfiolt, zöldparadicsomot, kisdinnyét, pici cukkinit, patisszont, almapaprikát, sárgarépát, gyöngyhagymát, stb. (Ízlés szerint tehetünk a lébe néhány alaposan megtisztított kaporszálat, meggyfalevelet, borsikafüvet is.)
  • A zöldségféléket folyamatosan rakhatjuk a vödörbe; miután beletettük a felöntőlébe, néhány napig naponta finoman keverjük át a vödör tartalmát, hogy a zöldségeket mindenhol érje a lé.
  • Száraz, hűvös helyen tároljuk, kb. 1 hónapos érlelés után már fogyasztható is.
  • Jó tanács! A vödörbe kézzel lehetőleg ne nyúljunk, ajánlott a zöldségek kiszedéséhez facsipeszt használni.