vasárnap, augusztus 10, 2014

Vödrös savanyúság 2

A hidegen összekeverendő alaplével készülő vödrös savanyúság receptje már fenn van a blogon, nemrég pedig a facebook-on kaptam kérdést a felforralt alaplével kapcsolatban. Akkor jöttem rá, hogy bizony még nem tettem fel, pedig szinte minden évben savanyítok ezzel a módszerrel is. Idén két 10 literes vödörben készült, az egyikben csak uborka, a másikban uborka, zöldparadicsom, pici cukkini, karfiolrózsák vegyesen. Mindkettő finom, ki-ki tetszése szerint variálhatja a savanyítandó zöldségfélék arányát. Érdemes kísérletezni a zöldségekkel és a felöntőlével is, ízlés szerint lehet akár kicsit ecetesebbre, savanyúbbra vagy édesebbre készíteni. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók (10 l-es vödörhöz):

  • 2,4 l víz
  • 1,6 l fehérborecet
  • 12 dkg só (nem jódozott!)
  • 60 dkg cukor
  • 1 csomag (20 g) egész fekete bors
  • 1 csomag (20 g) mustármag
  • 1 csomag (20 g) koriandermag
  • 2 teáskanál nátrium-benzoát
  • 2 teáskanál borkénpor




  • A vizet nagy lábasban melegíteni kezdtem.
  • Szép sorban hozzáadtam a többi hozzávalót is, és időnként megkeverve felforraltam, pár percig kis lángon főztem.
  • Elzártam, hagytam teljesen kihűlni.
  • Végül a kihűlt levet a vödörbe öntöttem, ezután már lehet is belerakni az előzetesen alaposan megtisztított savanyítani valókat: uborkát, karfiolt, zöldparadicsomot, kisdinnyét, pici cukkinit, patisszont, almapaprikát, sárgarépát, gyöngyhagymát, stb. (Ízlés szerint tehetünk a lébe néhány alaposan megtisztított kaporszálat, meggyfalevelet, borsikafüvet is.)
  • A zöldségféléket folyamatosan rakhatjuk a vödörbe; miután beletettük a felöntőlébe, néhány napig naponta finoman keverjük át a vödör tartalmát, hogy a zöldségeket mindenhol érje a lé.
  • Száraz, hűvös helyen tároljuk, kb. 1 hónapos érlelés után már fogyasztható is.
  • Jó tanács! A vödörbe kézzel lehetőleg ne nyúljunk, ajánlott a zöldségek kiszedéséhez facsipeszt használni.


8 megjegyzés:

  1. Hmm, hogy szeretem az ilyen savanyúságot! :) Nagyon-nagyon finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is nagy kedvenc, mindenki válogatja a kedvencét! :)

      Törlés
  2. De finom lehet :) Így még sosem készítettem, de ami késik az nem múlik :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes kipróbálni és kísérletezni az ízekkel! :)

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Meg is lepődtem, mikor férjuram beállított vele/velük, de nagyon örültem neki! :)

      Törlés
  4. De harapni valóak azok az ubik:-) Nagyon tetszik ez a recept. Még sosem készítettem, pedig Anyukám rendszeresen megtöltött egy hordót a nyár és ősz folyamán.
    Hankka, ecetből tényleg olyan sok kell bele?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, mert ez csak fehérborecet, 6%-os. Ha 10%-os ecettel készül, akkor kb. 9,5 dl kell hozzá. :)

      Törlés