Az egészségünkre igencsak jótékony hatású chiamag most a matchateával karöltve kekszbe, mégpedig zabkekszbe került a konyhánkban. Az elkészítése egyszerű, és bár kissé időigényes, nincs vele sok munka. A sütést megelőző este összeállítjuk a tésztát, másnap pedig - némi szobahőmérsékleten történő pihentetést követően - már nyújthatjuk, szaggathatjuk és süthetjük is. Ahogy említettük, 1 éjszakára hűtőbe kerül a tészta - másnapra egy igencsak kemény, szinte tömbbé összeállt masszát kapunk. Nem kell megijedni, hiszen kókuszzsírt tartalmaz, ami hidegben keményre köt. A hűtőből kivéve hagyjuk kb. 1 órát szobahőmérsékelten "melegedni", majd a gyúródeszkán vágjuk/törjük ketté, kissé morzsoljuk szét a tésztát, így már könnyedén össze tudjuk gyúrni, ezzel nyújtható állagúvá varázsoljuk. Ezt követően már könnyen tudunk vele dolgozni, nyújtjuk és tetszés szerinti formázóval szaggatjuk. Sok sikert hozzá! ;)
200 g zabpehelylisztet tálba szórunk, hozzáadunk 15 g matchateaport, 15 g chiamagot, 2 g sütőport, 2 g szódabikarbónát és 1 csipet sót.
Hőálló tálkába kimérünk 100 g kókuszzsírt, mikrohullámú sütőben langyosra melegítjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd elvegyítjük 60 g mézzel, 1 evőkanál vaníliakivonattal és 1 enyhén felvert tojással.
A folyékony hozzávalókat elkeverjük a száraz alapanyagokkal, majd miután összeállt és formázhatóvá vált a massza, nylonzacskóba vagy folpackba csomagolva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a hűtőből kivéve 1 órát hagyjuk szobahőmérsékleten, majd a gyúródeszkán kissé széttördeljük, szétmorzsoljuk, végül szép, egynemű, jól formázható masszává gyúrjuk. Kb. 4 mm vékonyra nyújtjuk, tetszőleges formákra szaggatjuk. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztajuk, és előmelegített, 160 fokos sütőben kb. 13 perc alatt készre sütjük. Kihűtve kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése