szerda, január 18, 2017

Algíri forgácsfánk


Hozzávalók:
a tésztához:
  • 1 csipet sáfrány
  • 2 dl langyos víz
  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 evőkanál narancsvirágvíz
  • 1 tojás
  • 15 dkg olvasztott vaj
a sütéshez:
  • olaj
továbbá:
  • méz
  • szezámmag


  • A sáfrányt feloldottam a vízben.
  • A sóval és a sütőporral összeforgatott lisztet tálba szitáltam, a közepébe mélyedést készítettem.
  • Beletettem a cukrot, az ecetet, a narancsvirágvizet, az enyhén felvert tojást és a vajat.
  • Kézzel alaposan összedolgoztam, közben hozzáadtam a sáfrányos vizet is.
  • Az egynemű tésztát letakarva 1/2 órán át hűtőben pihentettem.
  • Enyhén lisztezett munkalapon átgyúrtam, kb. 1/2 cm vastagra nyújtottam.
  • 8 x 4 cm-es téglalapokra szabtam, mindegyik közepén egy hosszanti vágást ejtettem, majd a tésztalap egyik szélét áthúztam a bemetszésen.
  • Az így megformázott fánkokat nem túl forró, bő olajban pirosra sütöttem, papírszalvétára szedtem.
  • Végül felmelegített mézben megforgattam, és száraz serpenyőben megpirított szezámmaggal meghintettem.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin szeptemberi számában is.

kedd, január 10, 2017

Olajfondü

A fondüben való sütés nagyon jó móka, főleg, ha nagyobb társasággal, családdal, barátokkal szánjuk rá magunkat a fondüzésre. Mi most talán egy kevésbé ismert fajtáját, az olajfondüt próbáltuk ki. Meglepő, de a kis talapzaton az olaj is kellően forró tud maradni, ügyesen meg lehet sütni benne a kisebb kockákra vágott húst, szalonnát, virslit vagy burgonyagolyókat. Próbáljátok ki, sok sikert hozzá! :)



Hozzávalók:

  • 1 l olaj
  • csirkemell
  • füstölt kolozsvári szalonna
  • koktélvirsli
  • héjában főtt édesburgonya

továbbá:

  • csemegeuborka
  • bagett
  • mártások, szószok




  • A csirkemellet és a szalonnát kb. 2 cm-es kockákra, csíkokra vágtam.
  • A burgonyából karalábévájóval golyókat formáztam.
  • Az olajat a tűzhelyen felhevítettem, majd az alapzatra helyeztem.
  • A hőmérséklet-szabályozót közepes fokozatra állítottam.
  • A villára tetszés szerint hús- vagy szalonnakockát, koktélvirslit vagy burgonyagolyót szúrtam, és a forró olajban pár perc alatt készre sütöttem.
  • Az edényből kiemelve, tetszőleges mártásba tunkolva fogyasztható.
  • Bagettet, csemegeuborkát is kínálhatunk mellé.
  • Az olajba 1 hámozott burgonyát is lehet tenni – megakadályozza a zsiradék fröcskölését, és a sütés végére a karamellizálódott krumpli igazi ínyencfalat lesz. :)



Klassz fondü készítőt tudtok beszerezni a Russell Hobbsnál, a receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.

szerda, január 04, 2017

Lenmagos cukkinikrém retekcsírával


Hozzávalók:

  • 2 (kb. 50 dkg) zsenge salátacukkini
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál lenmag
  • retekcsíra
  • lapkenyér




  • A cukkinit megtisztítottam, nagy lyukú reszelőn lereszeltem.
  • Az olívaolajon pár perc alatt átpirítottam, hagytam kihűlni.
  • Turmixgépbe tettem, ízesítettem sóval, borssal, hozzáadtam a megpucolt fokhagymát és a tejfölt, majd pürésítettem.
  • Belekevertem a lenmagot, és lapkenyérrel, csírával tálaltam.



Retek- és egyéb finom csírákat a Biohálónál tudtok beszerezni. A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.