CSIKÓSTOKÁNY


Hozzávalók:
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 20-25 dkg kolozsvári szalonna
  • 2 nagy vöröshagyma
  • 1 kg sertéslapocka
  • őrölt pirospaprika, só
  • 2 paprika
  • 2 paradicsom
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt


  • A szalonnát vékony csíkokra vágtam, a megtisztított vöröshagymát apróra kockáztam, a húst kisujjnyi csíkokra metéltem.
  • Nagyobb lábasban felhevítettem az olajat, hozzáadtam a szalonnát, pirítani kezdtem.
  • Amikor már jó pirult volt, beletettem a hagymakockákat és a húst, a hús fehéredéséig együtt pirítottam.
  • Ekkor levettem a tűzről, megszórtam pirospaprikával és sóval, beledaraboltam a megmosott paprikát és paradicsomot. (A paradicsom héját tetszés szerint előtte el is lehet távolítani, a sózásnál pedig vegyük figyelembe a szalonna sósságát is!)
  • A tűzre visszatéve felöntöttem 2-2,5 dl vízzel, és kis lángon, lefedve a hús puhulásáig főztem.
  • A főzési idő vége felé a fedőt levettem, és hagytam, hogy az étel szinte zsírjára süljön.
  • Közben elkevertem a tejszínt, a tejfölt és a lisztet, majd behabartam vele a húst.
  • Nokedlivel körítve tálaltam.