Áfonyazselés-tejbegrízes pohárkrém 🍴

Ha szeretitek a tejbegrízt, érdemes kipróbálni a joghurttal lazított, könnyedebb változatát is, nagyon finom. Tovább fokozhatjuk az élvezetet egy kis zselésített gyümölccsel, például áfonyával. Pohárba rétegezve mindezt egy nagyon könnyed, finom desszert lesz a végeredmény. Az áfonya miatt kicsit féltem, hogy hogy fog ízleni a gyerekeknek, de kár volt aggódni: annyira szerették, hogy az utolsó poháron a nagyok képesek voltak majdnem összeveszni. :) A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin 2014. márciusi számában is, sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók 6 pohárhoz:
a tejbegrízhez:
🍴   1 l tej
🍴   1 csipet só
🍴   8 dkg cukor
🍴   6 púpozott evőkanál búzadara
🍴   1 citrom
🍴   1 nagy pohár (40 dkg) natúr görög joghurt
a zseléhez:
🍴   30 dkg fagyasztott áfonya
🍴   2 evőkanál barna cukor
🍴   2 zselatinlap
🍴   1 kis üveg áfonyadzsem
a tetejére:
🍴   kókuszreszelék


Az áfonyát hagyjuk kiengedni, majd szűrőbe téve alaposan lecsepegtetjük. Lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, és kis lángon addig főzzük, amíg már csak kevés lé maradt alatta. A zselatint vízbe áztatjuk, amikor felpuhult, egyesével a forró áfonyához adjuk. Végül a dzsemet is hozzákeverjük.
A tejet melegíteni kezdjük, ízesítjük a sóval. Amikor felforrt, hozzáadjuk a cukrot és a búzadarát, néhány percnyi főzés után elzárjuk alatta a lángot, és letakarva hagyjuk a darát puhulni, duzzadni. Pár perc elteltével hozzákeverjük a joghurtot és a citrom reszelt héját.
A joghurtos tejbegrízt és az áfonyazselét poharakba rétegezzük, tetejüket kevés kókuszreszelékkel szórjuk meg. Jól lehűtve kínáljuk.


Megjegyzések