Kovászos uborka burgonyával érlelve + saláta ötlet



A kovászos uborka is azok közé az ételek közé tartozik, amivel gyerekkoromban ki lehetett volna kergetni a világból, meg nem ettem volna semmi pénzért. Aztán benőtt a fejem lágya :), és rájöttem, hogy nem is rossz, sőt, nagyon finom. Újabban burgonyával szoktam készíteni, így sokkal ropogósabb marad, mintha kenyérrel készülne. Valahol nemrég pedig azt olvastam, hogy a "kovászolást" követően a burgonyát sem kell kidobni, saláta készülhet belőle. Próbáljátok ki, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • uborka
  • kapor
  • fokhagyma
  • burgonya
  • víz

a salátához:

  • tejföl
  • fokhagyma
  • porcukor




  • Az uborkákat nagyon alaposan megtisztítottam, és mindkét végüket bevágtam (keresztirányban).
  • Egy 5 literes, szintén alaposan kimosott üveg aljába karikáztam 2-3 meghámozott, megtisztított burgonyát (csak az óburgonya jó hozzá, újburgonya nem!).
  • A burgonyakarikákra megmosott kaprot tettem, majd jó szorosan, szép sorban az üvegbe raktam az uborkákat is, közéjük tisztított fokhagymagerezdek kerültek.
  • Az uborkákat végül újabb adag burgonyakarikával és kaporral zártam le.
  • Vizet langyosítottam, literenként 1 evőkanál sót oldottam fel benne.
  • Ezzel a langyos, sós vízzel öntöttem tele az üveget, majd tetejére egy tányért helyezve meleg, napos helyre tettem (az üveget kis műanyag tálcán tettem ki a napra, hogy az esetlegesen kifolyó lé ne áztasson el semmit).
  • 2-3 napig érleltem, ez persze időjárás függő.
  • Végül a megérett uborkákat kiszedtem az üvegből, jól záródó edénybe tettem, rászűrtem a levet, így került a hűtőbe.
  • A burgonyát sem dobtam ki, hagytam kicsit szikkadni, majd nagylyukú reszelőn lereszeltem.
  • Kevertem hozzá tejfölt és kevéske zúzott fokhagymát, illetve ízlés szerint kevéske porcukorral lehet finomítani az ízét. Friss zsemle, kenyér mellett gyorsan el is fogyott.


Megjegyzések