SZÍNES FARSANGI KALÁCS



Hozzávalók:
  • 2 + 1,5 dl tej
  • 10 dkg + 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 60 dkg + 1 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 csomag (4 dkg) puncsízű pudingpor
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
a forma és a kalács kenéséhez:
  • kevés vaj és langyos tej
a tetejére:
  • 20 dkg ét tortabevonó
  • 2 evőkanál olaj


  • 2 dl tejet meglangyosítottam és feloldottam benne 1 teáskanál cukrot.
  • Belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni.
  • Közben dagasztótálba szitáltam a lisztet, hozzáadtam a sót, az olajat, a cukrot és az időközben felfutott élesztőt, majd géppel dagasztani kezdtem. Nagyon nehezen állt össze, ezért inkább kézzel dolgoztam egynemű tésztává.
  • Ezután a tésztát 3 részre osztottam.
  • 1/2 dl tejben elkevertem a pudingport, másik 1/2 dl-ben az 1 evőkanál lisztet, a harmadik 1/2 dl-ben pedig a kakaóport.
  • A lisztes tejet az első adag tésztához dolgoztam, ezt már dagasztógéppel dagasztottam tovább, majd letakarva pihenni hagytam 1/2 óráig.
  • Ugyanígy a második tésztaadaghoz dolgoztam a pudingporos tejet, dagasztottam, kelesztettem 1/2 óráig.
  • A harmadik tésztacipóhoz a kakaóporos tejet adtam, szintén dagasztás és kelesztés következett.
  • Végül a megkelt tésztákból kb. 60 cm hosszú rudakat sodortam, amiket hármas fonással összefontam.
  • Egy koszorúformát vajjal alaposan kikentem, majd ügyesen belehelyeztem a fonatot, a két végét összenyomtam.
  • Letakarva 1,5 órán át kelesztettem, majd langyos tejjel megkentem a tetejét.
  • A sütőt előmelegítettem 220 fokra, a tésztát alufóliával letakarva kezdtem sütni. Így sült jó 1/2 órán át, majd az alufóliát eltávolítva még kb. negyedóráig sütöttem.
  • A sütőből kivéve hűlni hagytam, majd kivettem a formából.
  • A tortabevonót az olajjal gőz fölött megolvasztottam, és bevontam vele a kalács tetejét. (Nem gond, ha itt-ott az oldalán is lecsorog a csokimáz.)
  • Végül a máz teljes dermedése előtt színes szórócukorral díszítettem.