MEDVEHAGYMÁS SÖRKIFLI



Hozzávalók:
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 5 dkg friss élesztő
  • 2 tojás
  • 2 dl kefir vagy joghurt
  • 1 dl olaj
  • 70 dkg liszt
  • 1 evőkanál + 1 teáskanál só
  • kacsazsír, medvehagyma
a tetejére:
  • 1 tojás


  • A medvehagymát megtisztítottam, a levelek középső, vastagabb erét eltávolítottam, majd a leveleket apróra vágtam.
  • A kacsazsírt megolvasztottam, de éppen csak annyira, hogy ecsettel kenhető legyen, 1 teáskanál sóval ízesítettem.
  • A tejet meglangyosítottam, feloldottam benne a cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni.
  • Közben a dagasztógép táljában elkevertem a tojásokat, hozzáadtam a kefirt és az olajat, szintén elkevertem.
  • Rászitáltam a lisztet, hozzáadtam 1 evőkanál sót, majd a felfutott élesztőt is.
  • A dagasztóspirállal sima, egynemű tésztává kevertem, és jól kidagasztottam, végül hagytam jól megkelni.
  • Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítottam, 8 részre osztottam, mindegyikből cipót formáltam, majd ezeket is hagytam megkelni.
  • Ezután az első cipót nagy, 25-30 cm átmérőjű körré nyújtottam, vékonyan megkentem  a sós kacsazsírral, és megszórtam az apróra vágott medvehagyma 1/4-ével.
  • Kinyújtottam még egy cipót, befedtem vele az előbbiek szerint elkészített tésztakört, és kicsit összenyomtam a 2 tésztalapot.
  • Ezután 16 egyforma cikkre vágtam, majd a körcikkek szélesebbik végétől kezdve feltekertem őket kifli formára.
  • A többi tésztacipóval ugyanígy jártam el.
  • Kelni hagytam a kis kifliket, végül sütőpapírral bélelt tepsibe kerültek, tetejüket megkentem az enyhén felvert tojással, és előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütöttem.