Aranygaluska-muffin 🍴


Hozzávalók 12 db-hoz:
a tésztához:
🍴   1,3 dl tej
🍴   2,5 dkg porcukor
🍴   2,5 dkg friss élesztő
🍴   25 dkg liszt
🍴   1 csipet só
🍴   1 tojás
🍴   2,5 dkg olvasztott vaj
🍴   1 citrom reszelt héja
továbbá:
🍴   10 dkg darált dió
🍴   10 dkg cukor
🍴   olvasztott vaj
a tepsihez:
🍴   olvasztott vaj
🍴   liszt
a tálaláshoz:
🍴   vaníliasodó



A tejet langyosra melegítjük, feloldjuk benne a porcukrot, belemorzsoljuk és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet tálas mixer edényébe szitáljuk, beletesszük a sót, a tojást, a vajat, a citromhéjat és a felfutott élesztőt a tejjel együtt. A dagasztókarral egynemű, a tál falától elváló tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen 1/2 órát kelesztjük.
Közben a muffintepsi mélyedéseit kikenjük vajjal, meghintjük liszttel.
A diót összeforgatjuk a cukorral.
A megkelt tésztát 12 egyforma részre osztjuk, mindegyikből 4-4 gombócot formálunk. A tésztagolyókat olvasztott vajba mártjuk, megforgatjuk a cukros dióban, és a tepsi minden mélyedésébe 3-3, ezek tetejére 1-1 gombócot teszünk. Az esetlegesen megmaradó diós elegyet rászórjuk. Újabb 1/2 órát kelesztjük, majd előmelegített, 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
Tetszés szerint papír muffinkapszlikban tálaljuk, vaníliasodót kínálunk hozzá.