Aranygaluska-muffin



Hozzávalók 12 db-hoz:
a tésztához:
1,3 dl tej
2,5 dkg porcukor
2,5 dkg friss élesztő
25 dkg liszt
1 csipet só
1 tojás
2,5 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
továbbá:
10 dkg darált dió
10 dkg cukor
olvasztott vaj
a tepsihez:
olvasztott vaj
liszt
a tálaláshoz:
vaníliasodó


A tejet langyosra melegítjük, feloldjuk benne a porcukrot, belemorzsoljuk és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet tálas mixer edényébe szitáljuk, beletesszük a sót, a tojást, a vajat, a citromhéjat és a felfutott élesztőt a tejjel együtt. A dagasztókarral egynemű, a tál falától elváló tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen 1/2 órát kelesztjük.
Közben a muffintepsi mélyedéseit kikenjük vajjal, meghintjük liszttel.
A diót összeforgatjuk a cukorral.
A megkelt tésztát 12 egyforma részre osztjuk, mindegyikből 4-4 gombócot formálunk. A tésztagolyókat olvasztott vajba mártjuk, megforgatjuk a cukros dióban, és a tepsi minden mélyedésébe 3-3, ezek tetejére 1-1 gombócot teszünk. Az esetlegesen megmaradó diós elegyet rászórjuk. Újabb 1/2 órát kelesztjük, majd előmelegített, 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
Tetszés szerint papír muffinkapszlikban tálaljuk, vaníliasodót kínálunk hozzá.