2018. február 24., szombat

ARANYGALUSKA-MUFFIN


Hozzávalók 12 db-hoz:
a tésztához:

  • 1,3 dl tej
  • 2,5 dkg porcukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 25 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 2,5 dkg olvasztott vaj
  • 1 citrom reszelt héja

továbbá:

  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • olvasztott vaj

a tepsihez:

  • olvasztott vaj
  • liszt

a tálaláshoz:

  • vaníliasodó




  • A tejet langyosra melegítettem, feloldottam benne a porcukrot, belemorzsoltam és felfuttattam benne az élesztőt.
  • A lisztet tálas mixer edényébe szitáltam, beletettem a sót, a tojást, a vajat, a citromhéjat és a felfutott élesztőt a tejjel együtt.
  • A dagasztókarral egynemű, a tál falától elváló tésztává dagasztottam, majd letakarva, meleg helyen 1/2 órát kelesztettem.
  • Közben a muffintepsi mélyedéseit kikentem vajjal, meghintettem liszttel.
  • A diót összeforgattam a cukorral.
  • A megkelt tésztát 12 egyforma részre osztottam, mindegyikből 4-4 gombócot formáltam.
  • A tésztagolyókat olvasztott vajba mártottam, megforgattam a cukros dióban, és a tepsi minden mélyedésébe 3-3, ezek tetejére 1-1 gombócot tettem.
  • Az esetlegesen megmaradó diós elegyet rászórtam.
  • Újabb 1/2 órát kelesztettem, majd előmelegített, 180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.
  • Tetszés szerint papír muffinkapszlikban tálaltam, vaníliasodót kínáltam hozzá.



Háttér most is a Fotókelléktől, a receptet pedig megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin januári számában is. Ha a recepttel kapcsolatban kérdésed lenne, megtalálsz a Facebookon. 😃