OMLÓS ALMÁS



Hozzávalók kb. 30 x 35 cm-es tepsihez:
a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg zsír
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 14 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 2-2,5 dl tejföl
a töltelékhez:
  • 1,5 kg alma
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
a tetejére:
  • 1 tojás
  • porcukor


    • A lisztet gyúródeszkára szitáltam, elkevertem benne a sütőport, és összemorzsoltam a zsírral.
    • Hozzáadtam a tojássárgákat, a cukrot és a tejfölt, és egynemű tésztává gyúrtam.
    • A tészta a hűtőben pihent, amíg elkészült a töltelék. Ehhez az almákat meghámoztam, magházukat eltávolítottam, és kis kockákra daraboltam őket.
    • Nagy lábasban a cukorral megpároltam, végül ízesítettem a fahéjjal, és megvártam, amíg kihűl.
    • A tészta nagyobbik felét a tepsi méretére nyújtottam, kibéleltem vele a sütőpapíros tepsit.
    • Rásimítottam a tölteléket, majd befedtem a másik, kisebb tésztacipóból méretre nyújtott lappal.
    • Tetejét villával megszurkáltam, majd lekentem az enyhén felvert tojással, és előmelegített, közepesen forró sütőben szép barnássárgára sütöttem.
    • Kihűlés után kockákra szeleteltem, porcukorral meghintve tálaltam.