Csemegeuborka 🍴


Hozzávalók 3 db 1700 ml-es és 2 db 720 ml-es üveghez:
🍴   kb. 3,7 kg uborka
🍴   1 vöröshagyma
🍴   1 adag házi fűszerkeverék savanyításhoz
a felöntőléhez:
🍴   2 l víz
🍴   6,6 dl 10%-os ecet
🍴   25 dkg só
🍴   40 dkg cukor
🍴   1 kávéskanál nátrium-benzoát
🍴   1 csapott kávéskanál borkénpor


A hagymát megpucoljuk, vastagabb karikákra vágjuk. Az uborkát 1/2 órára vízbe áztatjuk, majd alaposan megmossuk, a végeit levágjuk. Üvegekbe rakjuk, mindegyikbe kerül 1-1 hagymakarika, és arányosan beleadagoljuk a fűszerkeveréket is. A felöntőléhez a vizet az ecettel, a sóval és a cukorral felforraljuk, a tűzről levéve elkeverjük benne a nátrium-benzoátot és a borkénport. A levet az uborkára merjük úgy, hogy az üveg pereméig kb. 1/2 cm szabadon maradjon. Mindet lezárjuk, újságpapírral bélelt, mély lábasba tesszük, az üvegek pereméig felöntjük vízzel, felforraljuk, majd kb. 20 percig gyöngyöző forralással főzzük.
A savanyúságot lefedve, az edényben hagyjuk kihűlni, majd megtörölgetve a kamrapolcra helyezzük.

Megjegyzések