szombat, december 08, 2012

Kavart tészta - VKF 53. forduló

A Vigyázz, Kész, Főzz! 53. fordulójához érkezett, Babette vezényletével. A téma pedig: Régi receptek nyomán. Babette, köszönöm ezt a remek témát és a lehetőséget a nosztalgiázásra, régi ízek felidézésére.
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, nekem eszembe szoktak jutni régi ízek, illatok. Ami talán nem is csoda, hiszen háromgenerációs családban nőttem fel, anyai nagymamám négyéves koromtól egészen felnőtt koromig velünk lakott, úgyhogy nap mint nap finomságokkal várt minket haza. Nagyon jóízűen, háziasan sütött-főzött, mindig finom levesek, főzelékek, főtt és sült húsok, sütemények (vagy akkoriban inkább) tészták kerültek ki kezei közül. Emlékszem, vasárnaponként - a reggeli miséről hazaérve - együtt főztünk, nagymamám, anyukám és én, és ezeknek az együtt főzéseknek mindig olyan jó hangulata volt. Soha nem éreztem tehernek, nagyon jól éreztem magam a felnőttek közelében, és szép lassan akaratlanul is ellestem a konyhai fortélyokat. Imádtuk a nagyi által készített szilvás gombócot, ízes derelyét, hájas pogácsát, kavart tésztát és olyan isteni keksztekercset tudott készíteni, ami nekem azóta sem sikerül olyan finomra. Most a régi receptek nyomán a kavart tészta receptjét szeretném megosztani veletek. Autentikusan zsírral készül a tésztája, a hozzávalók annak idején - és szerintem manapság is - szinte mindig megtalálhatók otthon, így aztán az egyszerűen és gyorsan elkészíthető tészták közé tartozik (emlékszem, mamám soha nem használta a sütemény szót, neki minden sütemény tészta volt :). Finom, ki nem hagyható belőle a reszelt citromhéj és a tetejéről a darabolt dió, aminek nagyon finom pirult íze lesz. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 26 x 34 centis, magas falú tepsihez:

  • 5 tojás
  • 45 dkg kristálycukor
  • 20 dkg zsír
  • 3 dl tej
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
  • 2 marék dióbél


  • A tojások sárgáját elkevertem a kristálycukorral (ekkora mennyiségű cukorral csak morzsalékosra tudjuk keverni, nem a szokásos habosra-krémesre).
  • Hozzáadtam a zsírt, és együtt gépi habverővel addig kevertem, amíg a cukor már alig "recsegett" benne.
  • Ekkor kis adagokban - továbbra is gépi habverővel verve - hozzáadtam a tejet is.
  • Beleszitáltam és elkevertem benne a sütőporral összeforgatott lisztet, és belereszeltem az alaposan megtisztított citrom héját is.
  • A tojások fehérjéből kemény habot vertem, és óvatosan, hogy ne törjem össze a habot, a tésztába forgattam.
  • A tészta felét sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem.
  • Másik felében elkevertem a kakaóport, a világos tésztára öntöttem, villával márványosra mintáztam, majd a tetejére szórtam a durvára darabolt diót.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben bő fél óra alatt készre sütöttem.
  • Teljes kihűlés után kockákra vágva kínáltam.

36 megjegyzés:

  1. Köszi a játékot!Klassz képek és recept! Kérhetnék emailben egy linket és egy fotót? Így nem fogom tudni, hogy kik neveztek, és semmiképpen nem akarlak kihagyni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Babette, köszönöm a játékot, kép és link elküldve! :)

      Törlés
  2. Nagyon mutatós a tésztád!! Mi is tésztának hívtunk minden süteményt. Én ugyan nem laktam együtt a nagyiékkal, de sokat tartózkodtam náluk, hasonló kényeztetésben volt nekünk is ( a nővéremmel, és unokatesóimmal )részünk! De szép idők is voltak azok!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye, Marika?! Soha vissza nem hozható idők, és hálás vagyok minden percéért! :)

      Törlés
  3. Óóóó Hankka!!! Ez nagyon csodás! Az én nagyim is készítette ezt a sütit, és én már el is felejtettem. De jó, hogy elkészítetted:) A fotók természetesem most is csodásak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha régi kedvencet sikerült felidézni a bejegyzéssel! :)

      Törlés
  4. A régiek zsírral sütöttek és mégsem hallottak a magas koleszterinről és éltek 85-90 évig vígan. Beleteszem én is amibe belejár.:-)
    Nagyon guszta ez a kavart sütid és a fotók is csodásak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsírral sütöttek-főztek, sok szalonnát ettek, mégsem volt semmi bajuk, sőt! :) Ez a süti szerintem kifejezetten zsírral jó, bár soha meg sem próbáltam margarinnal vagy vajjal sütni! :)

      Törlés
  5. Nálad még az egyszerű kevert tészta is csodás!
    A süti mifelénk is tészta volt; némelyikhez annyira hozzátapadt ez a szó, hogy nem is esik jól sütinek mondani. A blogomat is átkeresztelhetném Gerdi tésztára:-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gerdi, köszönöm! :) Tészta ide, tészta oda, a Gerdi süti olyan jó elnevezés, jól cseng, így szeretjük! :)

      Törlés
  6. Nagyon szép, és képzeld, az én dédnagymamám meg nagymamám is csinált ilyet, volt hogy meggy is került bele, de ugyanez a recept. És persze zsírral:) Nagyon tetszenek a fotók és szépen van tálalva!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is gondoltam, hogy ilyen közismert sütivel rukkolok elő! :) De nagyon örülök, hogy ilyen sokan ismerjük, hiszen nagyon finom, meggyel is igen jó lehet! :)

      Törlés
  7. Ó,a nagymamám is de sokszor készítette,a disznóvágások idején. Az egyik tepsi plusz meggyel, a másik anélkül készült és persze sok dióval,volt amikor még csokimázat is csurgatott a tetejére, mert hát ilyenkor összegyűlt a rokonság apraja - nagyja. EgyszerŰ és gyors süti. Szépek a fotók:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika is meggyel ismeri, úgy is nagyon jó lehet! :) Nálunk régen nagyon gyakran készült, persze akkoriban nem is ismertünk ennyiféle süteményt és desszertet, mint manapság! :)

      Törlés
  8. Szuper recept, és csodás képek! Én is már pici gyerekkorom óta imádok sütni főzni. Édesanyámmal és tesómmal minden hétvégén közösen főzőcskéztünk, és ez mindhármunknak nagy élmény volt minden egyes alkalommal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem így lehet igazán jól és észrevétlenül megtanulni sütni-főzni, és ez olyan jó! :) Pont emiatt imádtam gyerekkoromban a vasárnap délelőttöket! :)

      Törlés
  9. Válaszok
    1. És nagyon finomak is, a pirult dió a tetején nagyon finomságos! :)

      Törlés
  10. Én nem ismertem ezt a sütit, de a nagymamával való együtt sütést szerencsére igen. :) Nagyon szép emlékeid vannak, nem csoda, hogy szenvedélyes barátságban vagy a fakanállal!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, amint látod, ez egy nagyon egyszerű "tészta", de igazán finom! :) Igen, ezek nagyon szép emlékek, és hasonló módon igyekszem a konyhai tapasztalataimat átadni az én gyerekeimnek is! :)

      Törlés
  11. Szépen feljött a tésztád és egyszerűsége ellenére is mutatós. Ilyen is kell, meg nosztalgiázni is kell - 30-40 évvel ezelőtt többnyire ilyesmiket sütöttünk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó nosztalgiázni, és anno gyerekkoromban tényleg szinte csak ilyen sütik meg persze a kelt tészták voltak, nem volt akkora választék, mint manapság! :)

      Törlés
  12. Gyerekkoromban sokat ettünk, porcukorral szórva és pogácsaszaggatóval hold alakban szaggatva! Majd anyutól elkérem a receptet és teszek egy összehasonlítást! :) Gyönyörűen tálaltad! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi, köszönöm! :) Nálunk mindig kockára vágva került asztalra, de mutatós lehet hold alakúra szaggatva is! :) Kíváncsi vagyok, mennyiben tér el a recepted?! :)

      Törlés
  13. Gyönyörű és finom is!Imádom ezt a sütit, én is hold alakúra szaggatva ismerem, bár múltkor pl. csak így símán és leöntve erdei gyümülccsel ettük, remek volt,és tényleg csak zsírral jó és tartós is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabi, erdei gyümölccsel is nagyon fincsi lehet, legközelebb kipróbálom, köszönöm az ötletet! :)

      Törlés
  14. Nagyon gusztusos és a fotók alapján olyan képről legszívesebben kivevős megkívánós süti! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Panna, örülök, hogy így látod, kár, hogy nem tudsz venni a tálcáról, szívesen vendégül látnálak! :)

      Törlés
  15. A hold alakúra szaggatottat én is ismerem, de annak mintha más lenne a tésztája. Tej nincs benne, ha jól emlékszem. Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, üdvözöllek! :) Mutatós lehet hold alakúra szaggatva is, bár amit én ismerek így formázva, annak tényleg másabb, talán könnyedebb egy kicsit a tésztája! :)

      Törlés
  16. Imádom a kavart tésztákat, én is szoktam sütni többfélét is. A kedvencem az Anyukám receptje szerint készített kavart meggyes. Olyan jó, hogy viszonylag hamar elkészíthetők ezek a sütik, és még nagyon finomak is. Nálad pedig olyan szépek is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg nagy előnyük, hogy egyszerűen elkészíthetőek és nagyon finomak tudnak lenni! :) Jó lehet a meggyes verzió is! :)

      Törlés
  17. most meggyel csinállom--jo recept nagyon

    VálaszTörlés
  18. Válaszok
    1. Igen, de ez egy igazi békebeli recept, anno nagyanyám is ennyi cukorral sütötte, és nem volt émelygősen édes sütemény. Persze ettől még nyugodtan meg lehet próbálni csökkenteni a cukor mennyiségét tetszés szerint. :)

      Törlés