KAVART TÉSZTA



Hozzávalók kb. 26 x 34 cm-es, magas falú tepsihez:

  • 5 tojás
  • 45 dkg cukor
  • 20 dkg zsír
  • 3 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 1 (bio)citrom
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 marék dióbél


  • A tojásokat kettéválasztottam, a tojássárgáját elkevertem a cukorral (ekkora mennyiségű cukorral csak morzsalékosra tudjuk keverni, nem a szokásos habosra-krémesre).
  • Hozzáadtam a zsírt, és együtt gépi habverővel addig kevertem, amíg a cukor már alig "recsegett" benne.
  • Ekkor kis adagokban – továbbra is gépi habverővel verve – hozzáadtam a tejet is.
  • Beleszitáltam és elkevertem benne a sütőporral összeforgatott lisztet, és belereszeltem az alaposan megtisztított citrom héját is.
  • A tojásfehérjéből kemény habot vertem, és óvatosan, hogy ne törjem össze a habot, a tésztába forgattam.
  • A tészta felét sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem.
  • Másik felében elkevertem a kakaóport, a világos tésztára öntöttem, villával márványosra mintáztam, majd a tetejére szórtam a durvára darabolt diót.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben bő 1/2 óra alatt készre sütöttem.
  • Teljes kihűlés után kockákra vágva kínáltam.