Meggyes-csokoládés máglyarakástorta 🍴


Hozzávalók 26 cm-es tortához:
🍴   10 kifli
🍴   5 tojássárgája
🍴   10 dkg cukor
🍴   2 dkg vaníliás cukor
🍴   2 dkg liszt
🍴   1 l tej
🍴   1 kis üveg meggybefőtt
🍴   10 dkg étcsokoládé-csepp
a formához:
🍴   vaj
🍴   zsemlemorzsa
a habhoz:
🍴   5 tojásfehérje
🍴   10 dkg cukor
🍴   3 dkg étkezési keményítő


A kiflit kb. 1 cm-es karikákra vágjuk. A tortaformát vajjal kikenjük, zsemlemorzsával hintjük, és kívülről bevonjuk alufóliával. A meggybefőttet leszűrjük.
A tojássárgáját, a kétféle cukrot és a lisztet kézi mixerrel kihabosítjuk. Fakanálra váltva kisebb adagokban belekeverjük a tejet. Kis lángon krémmé főzzük, vigyázva, hogy a tojássárgája ne csapódjon ki. Óvatosan beleforgatjuk a kiflit, és pár percig pihentetjük. A tortaformába kanalazzuk úgy, hogy a meggyet és a csokoládét is közészórjuk. A tetejét elegyengetjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 1/2 óráig sütjük. Közben kemény habbá verjük a tojásfehérjét, a cukrot és az étkezési keményítőt is beledolgozzuk. Sima csövű habzsákból a torta tetejére halmozzuk, és a tortát visszatesszük a sütőbe annyi időre, hogy a habsipka aranyszínűre piruljon. Miután kihűlt, eltávolítjuk a tortakarikát, és a máglyarakást szeletekre vágva tálaljuk.

Tipp: a habot szakácsfáklyával tovább karamellizálhatjuk.

Megjegyzések