Mandulapesztós csiga 🍴


Hozzávalók 12 db-hoz:
🍴   2 dl víz
🍴   3 evőkanál olívaolaj
🍴   2,5 dkg friss élesztő
🍴   14 dkg liszt + a formázáshoz, nyújtáshoz
🍴   14 dkg durumliszt
🍴   2 csapott kávéskanál só
🍴   1 csapott evőkanál morzsolt oregánó
a pesztóhoz:
🍴   5 dkg szeletelt mandula
🍴   5 dkg frissen reszelt parmezán
🍴   2–3 evőkanál olívaolaj
🍴   1 csokor bazsalikom
a sütőformához:
🍴   olaj
🍴   liszt
a tetejére:
🍴   3–5 dkg reszelt parmezán


A vizet langyosra melegítjük, hozzáadjuk az olajat, belemorzsoljuk az élesztőt. A tálas mixer edényébe öntjük a kétféle lisztet, a sót és az oregánót, majd az élesztős eleggyel egyneművé dagasztjuk – lágy tésztát kell kapnunk. Letakarva, huzatmentes helyen 1 órát pihentetjük.
A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk, hűlni hagyjuk. A pesztó hozzávalóit késes aprítóval összedolgozzuk, félretesszük.
A megkelt tésztát alaposan lisztezett felületen előbb cipóvá formázzuk, majd kb. 24x30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a pesztóval, és a rövidebbik oldala mentén feltekerjük. 12 szeletre vágjuk, a csigákat a muffintepsi kiolajozott, kilisztezett mélyedéseibe tesszük. 1/2 órát kelesztjük, majd mindet megszórjuk parmezánnal. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Langyosan kínáljuk.

Megjegyzések