Lilahagymás-gyömbéres szedercsatni



Hozzávalók:
2 kg szeder
50 dkg cukor
40 dkg lila hagyma (tisztítva mérve)
4 dkg gyömbér (tisztítva mérve)
3 csapott evőkanál dijoni mustár
1 kávéskanál frissen őrölt bors
3–4 kávéskanál só
1 dl modenai balzsamecetes krém


A szedret megmossuk, szűrőben hagyjuk lecsepegni. A hagymát vékony karikákra vágjuk, a gyömbért lereszeljük vagy késes aprítóval ledaráljuk.
A szedret, a cukrot, a hagymát, a gyömbért és a mustárt vastag aljú lábasban összeforraljuk, ízesítjük a sóva és a borssal. Botmixerrel pürésítjük – ízlés szerint hagyhatunk benne nagyobb gyümölcs- és hagymadarabokat is –, majd kis lángon addig főzzük, amíg a habját el nem fövi. Közben időnként megkeverjük. Végül hozzáadjuk a balzsamecetes krémet, 1-2 percig még rotyogtatjuk, majd fertőtlenített üvegekbe szedjük, mindet lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Sült húsok mellé kínáljuk, de friss vagy éretebb sajtokhoz is jól illik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése