Extra csokoládétorta



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortához:
a töltelékhez:
9 0 0   m l   t e j s z í n
3 5 0   g   t e j c s o k o l á d é
1 0 0   g   é t c s o k o l á d é   ( l e g a l á b b   6 0 %   k a k a ó t a r t a l m ú )
a tésztához:
4   t o j á s
2 8 0   g   a r a n y b a r n a   n á d c u k o r
1 5 0   m l   o l a j
1 5 0   m l   t e j
3 2 5   g   l i s z t
2 5   g   c u k r o z a t l a n   k a k a ó p o r
1   c s o m a g   ( 1 2   g )   s ü t ő p o r
1   c s i p e t   s ó
a díszítéshez:
o s t y a r ú d
c s o k o l á d é g o l y ó
c u k o r g o l y ó
c s o k o l á d é r ú d
l e g a l á b b   1   m   s e l y e m s z a l a g
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A sütést megelőző este a tejszínt felforraljuk, a csokoládéra öntjük. Addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad. Miután szoba-hőmérsékletűre hűlt, éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a tésztához a tojásfehérjét 8 dkg cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, hozzádolgozzuk az olajat és a tejet is. Továbbra is kézi mixert használva belekeverjük a sóval, a sütőporral és a kakaóval összeforgatott, átszitált lisztet, végül fakanállal óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Az alján sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, kissé homorúra egyengetjük, és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük. (Tűpróba!) Pár percig a formában hagyjuk, majd késsel óvatosan körbelazítjuk, és a tortakarimát eltávolítva a tésztát rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Lapjában 3 egyforma részre vágjuk.
A lehűlt csokoládés tejszínt kézi mixerrel könnyű krémmé keverjük. Betöltjük a lapokat, a tortát kívülről is bevonjuk a krémmel. Körberakjuk ostyarudakkal, a selyemszalaggal körbekötjük. A tetejére tetszőlegesen csokoládé- és cukorgolyót, csokoládérudat halmozunk, végül tálalás előtt pár órára hűtőbe tesszük.


Forrás: Sweet&Crazy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése