Extra csokoládétorta 🍴


Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortához:
a töltelékhez:
🍴   9 dl tejszín
🍴   35 dkg tejcsokoládé
🍴   10 dkg étcsokoládé (legalább 60% kakaótartalmú)
a tésztához:
🍴   4 tojás
🍴   28 dkg aranybarna nádcukor
🍴   1,5 dl olaj
🍴   1,5 dl tej
🍴   32,5 dkg liszt
🍴   2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
🍴   1 csomag (12 g) sütőpor
🍴   1 csipet só
a díszítéshez:
🍴   ostyarúd
🍴   csokoládégolyó
🍴   cukorgolyó
🍴   csokoládérúd
🍴   legalább 1 m selyemszalag


A sütést megelőző este a tejszínt felforraljuk, a csokoládéra öntjük. Addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad. Miután szoba-hőmérsékletűre hűlt, éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a tésztához a tojásfehérjét 8 dkg cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, hozzádolgozzuk az olajat és a tejet is. Továbbra is kézi mixert használva belekeverjük a sóval, a sütőporral és a kakaóval összeforgatott, átszitált lisztet, végül fakanállal óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Az alján sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, kissé homorúra egyengetjük, és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük. (Tűpróba!) Pár percig a formában hagyjuk, majd késsel óvatosan körbelazítjuk, és a tortakarimát eltávolítva a tésztát rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Lapjában 3 egyforma részre vágjuk.
A lehűlt csokoládés tejszínt kézi mixerrel könnyű krémmé keverjük. Betöltjük a lapokat, a tortát kívülről is bevonjuk a krémmel. Körberakjuk ostyarudakkal, a selyemszalaggal körbekötjük. A tetejére tetszőleges csokoládé- és cukorgolyót, csokoládérudat halmozunk, végül tálalás előtt pár órára hűtőbe tesszük.


Forrás: Sweet&Crazy

Megjegyzések