Citromos muffin vajkrémvirággal 🍴


Hozzávalók 12 db-hoz:
a tésztához:
🍴   10 dkg vaj
🍴   2 tojás
🍴   10 dkg cukor
🍴   1 pohár (18 dkg) görög joghurt
🍴   1 biocitrom
🍴   30 dkg liszt
🍴   1 csomag (12 g) sütőpor
a svájci vajkrémhez:
🍴   3 tojásfehérje
🍴   20 dkg cukor
🍴   1 csipet só
🍴   kb. 35 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
🍴   barack és eperpiros színű, gél állagú ételszínezék


A vajat megolvasztjuk, félretesszük hűlni.
A tojást kihabosítjuk a cukorral, továbbra is kézi mixert használva elkeverjük benne a joghurtot, a citrom lereszelt héját, kifacsart levét és a kihűlt vajat. Fakanálra váltva beleforgatjuk a sütőporral elvegyített lisztet. A masszát a muffintepsi papírkapszlikkal duplán bélelt mélyedéseibe adagoljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd egyenesre vágjuk a tetejüket.
A tojásfehérjét, a cukrot és a sót vízgőz fölött 70 fokosra melegítjük – időnként megkeverjük, de nem kell folyamatosan keverni. Levesszük a gőzről, és 10-12 percig kézi mixerrel habosítjuk, ezalat szoba-hőmérsékletűre hűl. A kézi mixerrel tovább verve kisebb adagokban hozzádolgozzuk a vajat. A muffinok tetejét vékonyan megkenjük krémmel, a többit – fele-fele arányban – barackszínűre és pirosra színezzük. Tetszőleges mintázatú orosz dekorcsővel ellátott végű habzsákba töltjük, és a muffinok tetejére virágokat nyomunk. Tálalásig hűtőbe tároljuk.

Tipp: ha lágynak találjuk a krémet, tegyük kicsit hűtőbe, ha túl kemény lenne, hagyjuk kicsit szoba-hőmérsékleten.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2018. szeptemberi számában is, orosz dekorcsövet pedig a Cookori.com-nál tudtok beszerezni.

Megjegyzések