Csokoládés túrókrémes torta 🍴


Hozzávalók 26 cm-es tortához:
a tésztához:
🍴   4 tojás
🍴   25 dkg cukor
🍴   2 dl olaj
🍴   2 dl narancslé (100%-os)
🍴   30 dkg liszt
🍴   1 csomag (12 g) sütőpor
🍴   4 dkg cukrozatlan kakaópor
a krémhez:
🍴   6 dl tejszín
🍴   50 dkg túró
🍴   10 dkg cukor
🍴   2,5 dl tej
🍴   20 dkg csokoládé (70% kakaótartalmú)
🍴   12 zselatinlap
a díszítéshez:
🍴   citromfű- vagy mentalevél
🍴   idénygyümölcs



A tojást és a cukrot kézi mixerrel kihabosítjuk. Hozzákeverjük az olajat és a narancslevet, majd fakanállal óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval elvegyített, átszitált lisztet. Az alján sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) Pár percnyi hűtés után eltávolítjuk a tortakarikát, és a tésztát rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. A kissé domború tetejét levágjuk, félretesszük, a megmaradt tésztát lapjában kettévágjuk.
A tejszínt kemény habbá verjük, a túrót kikeverjük a cukorral. A tejet kis lángon összeforraljuk a csokoládéval, közben a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A csokoládés tejet levesszük a tűzről, és egyesével feloldjuk benne a zselatinlapokat. Hőkiegyenlítéses módszerrel összedolgozzuk a túróval, végül beleforgatjuk a tejszínhabot.
Az időközben megtisztított tortaformát sütőpapírral körben megmagasítjuk. Beletesszük az alsó lapot, ráhalmozzuk és elegyengetjük a krém 3/4-ét. Ráhelyezzük a másik lapot, befedjük a maradék krémmel. A tetejére morzsoljuk a levágott, félretett tésztát, és néhány órára – vagy akár 1 éjszakára – hűtőbe tesszük dermedni.
Citromfűlevéllel és idénygyümölccsel díszítve, szeletekre vágva kínáljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gaszromagazin 2019. márciusi számában.

Megjegyzések