Zeppola 🍴

A 2019-es év első recepjte a zeppola, az olaszok egyik fánkfélesége. A farsangi időszak vízkereszt napján, vagyis ma kezdődik, és hamvazószerdáig tart, ami 2019-ben március 6-ára fog esni. És ha már ma kezdődik a farsangi időszak, akkor jöjjön egy finom fánkrecept, sok sikert hozzá! 😉 Receptjét megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin 2017. augusztusi számában is.


Hozzávalók 9 db-hoz:
a krémhez:
🍴   2,5 dl tej
🍴   1/2 vaníliarúd
🍴   3 tojássárgája
🍴   7 dkg cukor
🍴   3 dkg liszt
a tésztához:
🍴   2,5 dl víz
🍴   1 csipet só
🍴   4 dkg vaj
🍴   15 dkg liszt
🍴   5 dkg cukor
🍴   3 tojás
🍴   1 citrom reszelt héja
a sütéshez:
🍴   olaj
a díszítéshez:
🍴   mentalevél
🍴   idénygyümölcs


A vaníliarudat felhasítjuk, a magokat kikaparjuk, és a hüvellyel együtt a tejbe tesszük. Felforraljuk. Közben a tojássárgáját krémesre keverjük a cukorral, hozzádolgozzuk a lisztet, és hőkiegyenlítéses módszerrel a tejhez adjuk. Kis lángon pár perc alatt krémmé főzzük, majd folpakkal letakarva hagyjuk kihűlni.
A vizet a sóval és a vajjal felforraljuk. Beleszórjuk a lisztet, és addig főzzük, amíg összeálló, az edény falától elváló masszát nem kapunk. A tűzről levéve hozzákeverjük a cukrot, és hagyjuk langyosra hűlni. Kézi mixerrel egyesével beledolgozzuk a tojásokat, majd a citrom reszelt héját is. Sütőpapírból 9 db kb. 15x15 cm-es négyzetet vágunk. A masszát csillagcsöves habzsákba töltjük, és a sütőpapírlapokra belülről kifelé haladva kb. 10 cm átmérőjű köröket nyomunk. Nagy serpenyőben közepesen forróra hevítjük az olajat. 3 fánkot papírral felfelé beleteszünk. 1/2-1 perc elteltével a sütőpapírt csipesszel eltávolítjuk, a fánkot megfordítjuk, és a másik oldalát is aranysárgára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedve hagyjuk lecsepegni a felesleges zsiradékot. Ugyanígy járunk el a többi tésztával is.
A krémet csillagcsöves habzsákba töltjük, a kihűlt fánkokra adagoljuk. Mentalevéllel és idénygyümölccsel díszítve tálaljuk.


Megjegyzések