~ ZEPPOLA ~

A 2019-es év első recepjte a zeppola, az olaszok egyik fánkfélesége. A farsangi időszak vízkereszt napján, vagyis ma kezdődik, és hamvazószerdáig tart, ami 2019-ben március 6-ára fog esni. És ha már ma kezdődik a farsangi időszak, akkor jöjjön egy finom fánkrecept, sok sikert hozzá! 😉 Receptjét megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin 2017. augusztusi számában is.


Hozzávalók 9 darabhoz:
a krémhez:
🍩   2,5 dl tej
🍩   1/2 vaníliarúd
🍩   3 tojássárgája
🍩   7 dkg cukor
🍩   3 dkg liszt
a tésztához:
🍩   2,5 dl víz
🍩   1 csipet só
🍩   4 dkg vaj
🍩   15 dkg liszt
🍩   5 dkg cukor
🍩   3 tojás
🍩   1 citrom reszelt héja
a sütéshez:
🍩   olaj
a díszítéshez:
🍩   mentalevél
🍩   idénygyümölcs


A vaníliarudat felhasítjuk, a magokat kikaparjuk, és a hüvellyel együtt a tejbe tesszük. Felforraljuk. Közben a tojássárgáját krémesre keverjük a cukorral, hozzádolgozzuk a lisztet, és hőkiegyenlítéses módszerrel a tejhez adjuk. Kis lángon pár perc alatt krémmé főzzük, majd folpakkal letakarva hagyjuk kihűlni.
A vizet a sóval és a vajjal felforraljuk. Beleszórjuk a lisztet, és addig főzzük, amíg összeálló, az edény falától elváló masszát nem kapunk. A tűzről levéve hozzákeverjük a cukrot, és hagyjuk langyosra hűlni. Kézi mixerrel egyesével beledolgozzuk a tojásokat, majd a citrom reszelt héját is. Sütőpapírból 9 db kb. 15x15 cm-es négyzetet vágunk. A masszát csillagcsöves habzsákba töltjük, és a sütőpapírlapokra belülről kifelé haladva kb. 10 cm átmérőjű köröket nyomunk. Nagy serpenyőben közepesen forróra hevítjük az olajat. 3 fánkot papírral felfelé beleteszünk. 1/2-1 perc elteltével a sütőpapírt csipesszel eltávolítjuk, a fánkot megfordítjuk, és a másik oldalát is aranysárgára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedve hagyjuk lecsepegni a felesleges zsiradékot. Ugyanígy járunk el a többi tésztával is.
A krémet csillagcsöves habzsákba töltjük, a kihűlt fánkokra adagoljuk. Mentalevéllel és idénygyümölccsel díszítve tálaljuk.


Megjegyzések