Szárazbableves 🍴


Hozzávalók 6 személyre:
🍴   kb. 1 kg füstölt hús
🍴   35 dkg szárazbab
🍴   5–6 sárgarépa
🍴   2 nagyobb petrezselyemgyökér
🍴   1 vöröshagyma
🍴   4–5 gerezd fokhagyma
🍴   őrölt pirospaprika
🍴   frissen őrölt fekete bors
🍴   morzsolt majoránna
🍴   4–5 babérlevél
🍴   csípős paprikakrém
🍴   
🍴   10 dkg csipetke
a tálaláshoz:
🍴   tejföl


A húst megtisztítjuk, a leves főzését megelőző napon annyi vízben, amennyi ellepi, megfőzzük. A húst kiemeljük, a levét hagyjuk kihűlni. A babot átválogatjuk, többször váltott, hideg vízben megmossuk, és 1 éjszakára beáztatjuk.
Másnap a füstölt hús főzőlevében feltesszük főni, ha szükséges, a levet vízzel kiegészítjük. A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát és a petrezselymet kb. 1/2 cm-es karikákra, a kétféle hagymát apróra vágjuk. Mindet a babhoz adjuk. A levest ízesítjük pirospaprikával, borssal, majoránnával, babérlevéllel, paprikakrémmel, felforraljuk, majd kis lángon a zöldségek puhulásáig főzzük. Közben megkóstoljuk, ha szükséges, tovább fűszerezzük. Beleszórjuk a csipetkét, és készre főzzük.
A húst kicsontozzuk, falatnyi darabokra vágjuk, és a leveshez adjuk. Tejföllel tálaljuk.

Tipp: a hús főzése után a kihűlt lé tetejére rakódott zsírt lekanalazhatjuk, így csökkenthetjük a leves zsírtartalmát. Ha a levest hígnak találjuk, 1 evőkanál lisztet kevés vízzel elkeverve, hőkiegyenlítéses módszerrel hozzátéve sűríthetjük. A füstölt húst nem muszáj beletenni, külön, tormával vagy mustárral, kenyérrel is tálalhatjuk – így akár a húsvéti sonka főzőlevéből is készíthetjük a levest.


Megjegyzések