Sütőben sült vaníliás-kardamomos fánk 🍴


Hozzávalók 24 db-hoz:
a tésztához:
🍴   10 dkg vaj
🍴   3 dl tej
🍴   5 dkg friss élesztő
🍴   45 dkg liszt
🍴   1 csapott kávéskanál só
🍴   1 kávéskanál őrölt kardamom
🍴   2 evőkanál cukor
a töltelékhez:
🍴   1 csomag (4 dkg) vaníliaízű pudingpor
🍴   2 csapott evőkanál cukor
🍴   4 dl tej
a tetejére:
🍴   1 tojás
🍴   porcukor



A töltelék hozzávalóiból a szokott módon pudingot főzünk, hagyjuk kihűlni, majd sima végű habzsákba szedjük.
A vajat és a tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt. A liszt 2/3-át tálas mixer edényébe szitáljuk, elkeverjük a sóval, a kardamommal és a cukorral. Az élesztős eleggyel fényes masszává, majd a maradék liszt hozzáadásával egynemű tésztává dagasztjuk. Langyos helyen, letakarva hagyjuk a duplájára kelni. Lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, 24 egyforma részre osztjuk. Mindet meggömbölyítjük, sütőpapírral bélelt, 30x37 cm-es tepsire sorakoztajuk. 30 percig pihentetjük.
A közepükbe mélyedést nyomunk, és megtöltjük a pudinggal. További 10 percnyi pihentetés után leknejük az enyhén felvert tojással, és előmelegített, 210 fokos sütőben kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Miután langyosra hűlt, porcukorral meghintve tálaljuk.


Megjegyzések