~ ASZALTSÁRGABARACKOS-TÚRÓTORTA ~

Szeretem a sárgabarackot. Aszalva is. Ez a torta is az aszalt változattal készült, finom lett. Sütés nélküli, így kezdő vagy sütni nem szerető (van ilyen?😉) háziasszonyok is bátran belevághatnak. A sütemény a Mizo jól bevált laktózmentes termékeivel készítve laktózmentes, és ha a babapiskótánál és a díszítésnél is figyelünk, akkor akár gluténmentessé is tehetjük. A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin májusi számában is, sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók 23 cm-es tortához:
az alaphoz:
🍑   10–12 babapiskóta
a krémhez:
🍑   20 dkg aszalt sárgabarack
🍑   3,6 dl víz
🍑   5 dkg cukor
🍑   50 dkg Mizo laktózmentes túró
🍑   10 dkg porcukor
🍑   1 citrom
🍑   1 pohár (150 g)  Mizo laktózmentes tejföl
🍑   1 doboz (330 ml) Mizo laktózmentes tejszín
🍑   8 zselatinlap
a díszítéshez:
🍑   ostyavirág
🍑   cukorgyöngy


A kapcsos tortaformát körkörösen kirakjuk a babapiskótával.
A barackot kisebb darabokra vágjuk, leforrázzuk 3 dl vízzel, és 15 percig áztatjuk. Hozzáadjuk a cukrot, felforraljuk, és közepes lángon a gyümölcsöt puhára főzzük úgy, hogy a levét nagyjából elpárologtatjuk. Hagyjuk langyosra hűlni, majd botmixerrel pürésítjük. A tejszínből lágy habot verünk.
A túrót kézi mixerrel elkeverjük a porcukorral, a citrom lereszelt héjával és kifacsart levével, valamint a tejföllel. Fakanállal beleforgatjuk a barackpürét. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, közben 60 ml vizet felforralunk. Feloldjuk benne a felpuhult lapokat, majd kevés túrókrémet keverünk hozzá. A zselatinos elegyet a túrókrémbe keverjük, majd beleforgatjuk a tejszínhabot is. Vigyázva, hogy a piskóták ne csússzanak szét, a krémet a tortaformába öntjük. A tetejét elsimítjuk, és folpakkal lefedve 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap eltávolítjuk a folpakot és a tortakarikát, végül a tortát ostyavirággal és cukorgyönggyel díszítjük. Szeletekre vágva kínáljuk.


Megjegyzések