Részeges vaníliakrém eperrel



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 4–5 személyre:
k b .   3 0 0   g   e p e r
5 0 0   m l   t e j
1   v a n í l i a r ú d
3 0   g   v a j
3   t o j á s s á r g á j a
8 0   g   c u k o r
1   c s i p e t   s ó
4 0   g   l i s z t
2   k u p i c a   r u m
4 0 0   m l   t e j s z í n
1   t e á s k a n á l   v a n í l i á s   c u k o r
a díszítéshez:
n é h á n y   s z e m   e p e r
c i t r o m f ű l e v é l
c s o k o l á d é f o r g á c s
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

Az epret megtisztítjuk, feldaraboljuk, ízlés szerint villával kissé pürésíthetjük is. A tejet kis lángon felforraljuk a vaníliarúd kikapart magjaival és a vajjal. Közben a tojássárgáját a cukorral és a sóval krémesre keverjük, a vége felé hozzádolgozzuk a lisztet is. Hőkiegyenlítéses módszerrel a forró tejhez adjuk, pár percnyi főzéssel besűrítjük. A tűzről levéve ízesítjük a rummal, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tejszínt a vaníliás cukorral lágy habbá verjük. A felét a vaníliás krémbe forgatjuk, a másik felét csillagcsöves habzsákba töltjük. A krémet és az epret tetszőleges nagyságú poharakba rétegezzük. A habzsákból a tetejükre nyomjuk a tejszínhabot, majd tovább díszítjük félbevágott eperrel, citromfűlevéllel és csokoládéforgáccsal. Azonnal vagy pár órás hűtést követően tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése