Részeges vaníliakrém eperrel 🍴

Lassan a végéhez közeledik az eperszezon, az utolsó szem gyümölcsökből akár ilyen könnyed finomság is készülhet. Sok sikert hozzá! 😉 A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin májusi számában is, a klassz háttér pedig most is a Fotókelléktől.


Hozzávalók 4-5 személyre:
🍴   kb. 30 dkg eper
🍴   5 dl tej
🍴   1 vaníliarúd
🍴   3 dkg vaj
🍴   3 tojássárgája
🍴   8 dkg cukor
🍴   1 csipet só
🍴   4 dkg liszt
🍴   2 kupica rum
🍴   4 dl tejszín
🍴   1 teáskanál vaníliás cukor
a díszítéshez:
🍴   néhány szem eper
🍴   citromfűlevél
🍴   csokoládéforgács


Az epret megtisztítjuk, feldaraboljuk, ízlés szerint villával kissé pürésíthetjük is.
A tejet kis lángon felforraljuk a vaníliarúd kikapart magjaival és a vajjal. Közben a tojássárgáját a cukorral és a sóval krémesre keverjük, a vége felé hozzádolgozzuk a lisztet is. Hőkiegyenlítéses módszerrel a forró tejhez adjuk, pár percnyi főzéssel besűrítjük. A tűzről levéve ízesítjük a rummal, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tejszínt a vaníliás cukorral lágy habbá verjük. A felét a vaníliás krémbe forgatjuk, a másik felét csillagcsöves habzsákba töltjük.
A krémet és az epret tetszőleges nagyságú poharakba rétegezzük. A habzsákból a tetejükre nyomjuk a tejszínhabot, majd tovább díszítjük félbevágott eperrel, citromfűlevéllel és csokoládéforgáccsal. Azonnal vagy pár órás hűtést követően tálaljuk.


Megjegyzések

Megjegyzés küldése