2018. április 22., vasárnap

MÁKOS KOSÁRKA


Hozzávalók kb. 18 db-hoz:
a tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • pici késhegynyi szódabikarbóna
  • 10 dkg jéghideg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája

a formához:

  • kevés vaj
  • kevés liszt

továbbá:

  • savanykás, piros lekvár (pl. meggy, áfonya, szeder)

a töltelékhez:

  • 2 tojásfehérje
  • 7,5 dkg porcukor
  • 7,5 dkg darált mák
  • pici késhegynyi szódabikarbóna

a tetejére:

  • porcukor




  • A szódabikarbónával összeforgatott lisztet és a porcukrot gyúródeszkára szitáltam, elmorzsoltam a vajjal, majd a tojássárgájával egynemű tésztává gyúrtam.
  • A tojásfehérjét kemény habbá vertem, a vége felé hozzáadtam az átszitált porcukrot.
  • Fakanállal beleforgattam a szódabikarbónával elvegyített mákot.
  • A tésztát 2-3 mm vékonyan a kivajazott, kilisztezett kosárkaformákba nyomkodtam – a formákat a legkönnyebben olvasztott, majd kissé visszahűtött vajjal tudjuk kivajazni, ecset segítségével.
  • Vékonyan megkentem lekvárral, majd mindbe tölteléket adagoltam – nem kell nagyon megtölteni, mert a mákos hab sülés közben meg fog emelkedni.
  • Tepsire sorakoztattam, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütöttem.
  • Pár percig hűlni hagytam, majd óvatosan kifordítottam a süteményeket a formákból.
  • Miután kihűltek, porcukorral meghintve tálaltam.



A kosárkaformát a Cookori.com biztosította, a receptet pedig megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin januári számában is.