vasárnap, március 19, 2017

Nyers kókuszkocka


Hozzávalók 24 darabhoz:


a tetejére:





  • A hozzávalókat alaposan elkevertem, majd kb. 17 x 23 cm-es tepsibe öntöttem, tortalapáttal szép simára egyengettem.
  • 30 percre mélyhűtőbe tettem.
  • Kb. 4 cm-es kockákra vágtam, a tetejükre öntöttem a kókuszolajjal vízgőz fölött megolvasztott csokoládét.
  • Dermedés előtt dekorcukorral díszítettem.



Kókusztejszínt és kókuszolajat a KókuszVilágnál tudtok beszerezni, háttér most is a Fotókelléktől. A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin januári számában is.

szerda, március 08, 2017

Gombás-sajtos töltött kenyér


Hozzávalók:

  • 1 kisebb kenyér vagy cipó (50 dkg)
  • 3 szál újhagyma
  • 50 dkg gomba
  • kb. 10 dkg vaj
  • frissen őrölt bors
  • morzsolt kakukkfű
  • aprított petrezselyemzöld
  • 15 dkg trappista sajt

a tetejére:

  • magkeverék (pl. szezám-, len- és napraforgómag)




  • A megtisztított hagymát és gombát felszeleteltem.




  • A gombát kevés vajon párolni kezdtem, ízesítettem sóval, borssal, kakukkfűvel és petrezselyemzölddel.
  • Kis lángon, időnként megkeverve a zsírjára sütöttem.
  • A sajtot előbb 3-4 mm-es szeletekre, majd kisebb kockákra vágtam.
  • A kenyeret bevagdostam úgy, hogy kb. 2 x 2 cm-es kockákat kapjak, de az alját nem vágtam át, egyben hagytam.
  • A résekbe töltöttem a kissé kihűlt gombát, a hagymát, és mindegyikbe tettem 1-1 sajtdarabot is.
  • Meglocsoltam az olvasztott vajjal, és meghintettem a magkeverékkel.
  • Alufóliába csomagoltam, és előmelegített, 200 fokos sütőben 15 percig sütöttem, majd az alufóliát eltávolítva további 10 percre visszatettem a sütőbe.
  • Frissen, melegen tálaltam, a kockákat tépkedve fogyasztottuk.



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin februári számában is.

péntek, március 03, 2017

Túrósbatyu-muffin


Hozzávalók 20 muffinhoz:
a tésztához:


a töltelékhez:


a kenéshez:

  • 1 tojás

a tetejére:

  • porcukor




  • A langyos tejben feloldottam 1 teáskanál cukrot, belemorzsoltam és felfuttattam az élesztőt.
  • A lisztet tálas mixer edényébe szitáltam.
  • Hozzáadtam a sót, az enyhén felvert tojást, a maradék cukrot, az olvasztott vajat, az áttört túrót és az élesztős tejet, majd a dagasztókarral egynemű tésztává dagasztottam.
  • Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztettem.
  • A töltelékhez a tojásfehérjét kemény habbá vertem.
  • A tojássárgáját alaposan elkevertem először a cukorral, majd a citromhéjjal és a túróval, végül beleforgattam a fehérjehabot.
  • A tésztát lisztezett deszkán kb. 50 x 40 cm-es téglalappá nyújtottam, 10 x 10 cm-es kockákra vágtam.
  • Mindegyik közepére 1 csapott evőkanálnyi tölteléket tettem, majd a tésztalap szemben lévő sarkait a töltelékre hajtottam, így alakítottam ki a batyuformát.
  • A tésztacsomagokat a muffintepsi papírkapszlikkal bélelt mélyedéseibe helyeztem, és kb. 20 percig pihentettem.
  • A tetejüket enyhén felvert tojással lekentem, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütöttem.
  • Rácson hagytam kihűlni, porcukorral meghintve kínáltam.



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin januári számában is. A péksüteményt a Mizo laktózmentes termékeivel készítettem.