Aszaltcseresznyés rizsfelfújt vaníliaöntettel



Hozzávalók:
20 dkg arborio rizs
7,5 dl laktózmentes tej

1 teáskanál vaníliás cukor
8 dkg porcukor
5 dkg laktózmentes vaj
2 tojás
5 dkg aszalt fekete cseresznye
a formához:
laktózmentes vaj
rizsliszt
az öntethez:
1 tojássárgája
1 evőkanál étkezési kukoricakeményítő
1 púpozott evőkanál cukor
1 kávéskanál vaníliás cukor
5 dl laktózmentes tej
a tálaláshoz:
porcukor


A rizst váltott vízben többször megmossuk, szűrőben hagyjuk lecsepegni. Forrásban lévő vízbe tesszük, 2 percig főzzük, leszűrjük. A tejet felforraljuk, ízesítjük a sóval és a vaníliás cukorral, majd kis lángon puhára főzzük benne a rizst. A tűzről levéve elkeverjük benne a porcukrot, a vajat, az enyhén felvert tojást és a cseresznyét. A masszát vajjal kikent, rizsliszttel beszórt kuglófformába öntjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kicsit hűlni, majd késsel körben meglazítjuk, és tálcára borítjuk a felfújtat.

Amíg hűl, elkészítjük az öntetet: a tojássárgáját lábasban, kézi habverővel alaposan eldolgozzuk a keményítővel és a kétféle cukorral, majd hozzáöntjük a tejet. Kis lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük, de nem forraljuk fel.
A kihűlt felfújtat porcukorral meghintve, a vaníliamártással körülöntve tálaljuk.



A receptet a Mizo támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. januári számában.

Főtt tojásos, sajtos csiga



Hozzávalók kb. 25 db-hoz:
1 csomag (27 dkg) készre nyújtott leveles tészta
a töltelékhez:
10 dkg tömlős sajt
4 tojás
1 csipet só
1 evőkanál liszt
5 dkg reszelt sajt (füstölt és trappista vegyesen)



1 tojást enyhén felverünk, a többit keményre főzzük, megpucoljuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A töltelék hozzávalóit alaposan elkeverjük.
A tésztát kitekerjük, egyenletesen megkenjük a tojásos-sajtos keverékkel, és a hosszabbik oldala mentén szorosan felcsavarjuk. 1-1,5 cm-es szeletekre vágjuk, mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. januári számában.

Sajtfondü



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók:
1   g e r e z d   f o k h a g y m a
1   k u p i c a   g y ü m ö l c s p á l i n k a
1 5 0   g   e m e n t á l i   s a j t
1 5 0   g   g o u d a   s a j t
1 5 0   g   P a n n ó n i a   s a j t
1 5 0   g   t r a p p i s t a   s a j t
1 5 0   g   c h e d d a r   s a j t
továbbá:
b a g e t t
s z a l á m i
k o l b á s z
k o k t é l v i r s l i
u b o r k a
p a p r i k a
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A sajtokat lereszeljük, a fondükészítő edényét belülről bedörzsöljük a fokhagymával. A hőfokszabályozót 4-es fokozatra állítjuk. Az edénybe öntjük a pálinkát, és kisebb adagokban beletesszük a sajtot – mindig megvárjuk, amíg 1 adag felolvad, csak ekkor adjuk hozzá a következőt. Olvasztás közben gyakran megkeverjük fakanállal, nehogy leégjen. Miután az összes ajtot felolvasztottuk, a hőfokszabályozót a legkisebb fokozatra állítjuk, és fogyasztás közben is gyakran megkeverjük a sajtot. Ha túlzottan hűlne és keményedne, kicsit feljebb kell venni a hőfokot. Bagettel, villára szúrt koktélvirslivel, szalámival, kolbásszal, zöldségfélékkel mártogatjuk.


A receptet a Russell Hobbs támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. decemberi számában.

Brownie-pite



Hozzávalók 36x13 cm-es piteformához:
20 dkg aszalt datolya
20 dkg gluténmentes étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
2 dl folyékony kókuszolaj
3 tojás
1 evőkanál vaníliakivonat
5 dkg aszalt fekete cseresznye
1 kávéskanál szódabikarbóna
a tetejére:
kókuszcsipsz


A datolyát kimagozzuk, és a csokoládéval késes aprítóban ledaráljuk. Vízgőz fölött összeolvasztjuk, majd hozzávegyítjük a kókuszolajat. A gőzről levéve hagyjuk szinte teljesen kihűlni, közben többször megkeverjük. Beleforgatjuk az enyhén felvert tojást, a vaníliát, a cseresznyét és a szódabikarbónát. A formába öntjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Szeletekre vágva, a tetejét kókuszcsipsszel meghintve tálaljuk.


A receptet a Kókusz Világ támogatta, megjelent a Kifőztük gaszromagazin 2017. januári számában.

Olajfondüben sült túrófánk



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók:
2 5 0   g   t ú r ó
1   t o j á s
1 , 5   e v ő k a n á l   l i s z t
1 , 5   e v ő k a n á l   z s e m l e m o r z s a
s ó
1   c s a p o t t   k á v é s k a n á l   s ü t ő p o r
1   c s a p o t t   e v ő k a n á l   v a n í l i á s   c u k o r
1   c i t r o m   f i n o m r a   r e s z e l t   h é j a
a sütéshez:
1   l   o l a j
a tálaláshoz:
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A túrót villával áttörjük, összedolgozzuk a tojással, a liszttel, a zsemlemorzsával, a sóval, a sütőporral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal. Nedves kézzel kb. 15 g-os golyókat formázunk belőle. A fondükészítő edényébe öntjük az olajat, a hőmérséklet-szabályozót a legnagyobb fokozatra állítjuk. Amikor az olaj felforrósodott – ez néhány percet vesz igénybe –, óvatosan beleengedünk 8–10 tésztagolyót. Fondüvillával azonnal meg is mozgatjuk a fánkokat, nehogy leragadjanak az edény aljára. Mindet aranyszínűre sütjük – ha szükséges, villával meg lehet fordítani, hogy egyenletesen piruljanak. Az olajból kiemelve tányérra sorakoztatjuk, és tetszés szerint porcukorba, lekvárba vagy csokoládéöntetbe mártva fogyasztjuk.


A receptet a Russell Hobbs támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. decemberi számában.