MANDULÁS-PARMEZÁNOS PEREC


Hozzávalók kb. 28 db-hoz:
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg darált mandula
  • 10 dkg reszelt parmezán
  • 1 teáskanál só
  • 1 késhegynyi őrölt fűszerpaprika
  • 1 tojássárgája
  • kb. 1 evőkanál tejföl


  • A lisztet dagasztógép táljába szitáltam, hozzáadtam a mandulát, és nagy lyukú reszelőn belereszeltem a vajat.
  • Dagasztókarral morzsásra dolgoztattam.
  • Gyúródeszkára öntöttem, és a sajttal, a sóval, a fűszerpaprikával, a tojássárgájával és a tejföllel egynemű tésztává gyúrtam.
  • 1/2 cm vékonyra nyújtottam, perec alakú kiszúróval szaggattam.
  • A maradék tésztát újragyúrtam és -szaggattam.
  • A pereceket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 18 perc alatt aranyszínűre sütöttem.
  • A viszonylag keményebb tésztából intenzíven parmezánízű, ropogós, kekszszerű perecek lesznek.
  • A kiszúrt perecek közepéből leeső 3 kis tésztadarabot is megsüthetjük, ezeket apró falatkaként, külön tálkában kínálhatjuk.


A perec alakú kiszúróformát a Cookori.com, a fotóhátteret a Fotókellék biztosította. A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.