SACHER-KEKSZ


Hozzávalók kb. 30 db-hoz
a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1/2 csomag (6 g) sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 18 dkg vaj
  • 3 evőkanál narancslikőr
  • 1 tojássárgája

továbbá:

  • narancslekvár
  • kb. 45 dkg étcsokoládé (70%-os)




  • A sütőporral összeforgatott lisztet, a porcukrot és a kakaóport tálas mixer edényébe szitáltam.
  • Nagy lyukú reszelőn belereszeltem a vajat, és a dagasztókarral vizes homok állagúra dolgoztattam.
  • A likőrrel és a tojássárgájával egyneművé gyúrtam, folpakba csomagolva 1 éjszakára hűtőbe tettem.
  • Másnap lisztezett felületen finoman átgyúrtam, kb. 3 mm vékonyra nyújtottam.
  • A kiszúróval szaggattam, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 12 perc alatt készre sütöttem.
  • Tálcára szedve hagytam teljesen kihűlni.
  • Kb. 6 dkg csokoládét vízgőz fölött megolvasztottam.
  • A gőzről levéve felolvasztottam benne további 3 dkg-ot, majd 1-1 teáskanálnyit a csokoládé kiöntésére szolgáló gumiformákba adagoltam.
  • Szépen elegyengettem, a formát vágódeszkára tettem, és a konyhapulthoz ütögettem – a csokoládé így szépen elterül, és távoznak a légbuborékok.
  • Kb. 30 percre hűtőbe helyeztem.
  • Körben óvatosan meglazítottam a formát, majd ügyesen kifordítottam belőle a mintás csokoládélapokat.
  • Így jártam el a többi csokoládéval is, a kekszek számának megfelelő számú mintázott lapot készítettem.
  • 1-1 kekszet és csokoládélapot narancslekvárral összeragasztottam, majd hűvös helyen néhány órát pihentettem, aztán tálaltam.
  • Az édesebb ízek kedvelői tej- vagy fehér csokoládéval is készíthetik.



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin szeptemberi számában is. A csokiskeksz-készítőt a Cookori.com, a hátteret a Fotókellék biztosította. :)