PARMEZÁNOS-OLÍVÁS CIPÓ


Hozzávalók:

  • 1,5 dl tej
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 22 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál morzsolt oregánó
  • 5 dkg frissen reszelt parmezán
  • 5 dkg magozott fekete olívabogyó

a kelesztőkosárhoz:

  • kevés liszt

a tálaláshoz:

  • sonka
  • paradicsom
  • mozzarella




  • A tejet az olívaolajjal langyosra melegítettem, belemorzsoltam és felfuttattam benne az élesztőt.
  • Az olajbogyót felkarikáztam.
  • A lisztet a tálas mixer edényébe szitáltam, hozzáadtam a sót, az oregánót, a parmezánt, az olívabogyót, végül az élesztős elegyet is.
  • A tál falától elváló, fényes tésztává dagasztottam, majd letakarva hagytam a duplájára kelni.
  • Lisztezett gyúródeszkán finoman átgyúrtam, cipóvá formáztam, és az alaposan lisztezett kelesztőkosárba tettem.
  • Letakarva 1 órát pihentettem, majd sütőpapírral bélelt tepsire fordítottam.
  • Előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöttem – félidőben letakartam alufóliával, amit 5 perccel a sütés vége előtt eltávolítottam.
  • A cipót rácsra téve hagytam kihűlni.
  • Sonkával, paradicsommal, mozzarellával tálaltam, kézzel tépkedve fogyasztottuk.



Kenyérkelesztő kosarat a Cookori.com konyhafelszerelési webáruházban tudtok beszerezni, a receptet pedig megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is.