CUKKINIS-SZILVALEKVÁROS TORTA


Hozzávalók 23 cm-es kapcsos tortaformához:
a tésztához:

  • 3 tojás
  • 25 dkg aranybarna nádcukor
  • 1,25 dl olaj
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg cukkini (tisztítva mérve)

a töltelékhez:

  • 30 dkg szilvalekvár

a tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé-tallér
  • 1 kávéskanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 teáskanál aranybarna nádcukor
  • 1 dl tej
  • pirított, durvára darabolt dió




  • A tojást a cukorral kézi mixerrel kihabosítottam, majd – továbbra is a gépet használva – belecsorgattam és elvegyítettem benne az olajat.
  • Fakanálra váltva beleforgattam a sütőporral és fahéjjal elkevert, átszitált lisztet, valamint a nagy lyukú reszelőn lereszelt cukkinit.
  • Az alján sütőpapírral bélelt tortaformába öntöttem, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 75 perc alatt készre sütöttem – 20 perc elteltével alufóliával letakartam, hogy ne égjen meg a teteje, a sütési idő utolsó 20 percében pedig eltávolítottam a fóliát.
  • A tortát a sütőből, majd pár perc elteltével a formából is kivettem, és rácson hagytam kihűlni.
  • Lapjában 3 egyforma részre vágtam.
  • A felső, kissé egyenetlen lapot összemorzsoltam, és elkevertem a lekvárral.
  • A tortát megfordítottam, így az alja került felülre.
  • Megtöltöttem a lekváros morzsával, kissé le is nyomkodtam.
  • A csokoládétallért, a kakaóport, a nádcukrot és a tejet összeforraltam, és hagytam kihűlni.
  • A süteményt szeletekre vágva, a csokoládéöntettel meglocsolva, a dióval meghintve tálaltam.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin októberi számában.