ZÖLDSÉGES SÜTŐTÖKKRÉMLEVES


Hozzávalók 6 személyre:

  • 8 dkg vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 1 cm friss gyömbér
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 kápia paprika
  • 1 szárzeller
  • 1 kg sütőtök (tisztítva mérve)
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet őrölt babérlevél
  • 1-2 teáskanál ketchup
  • 1/2 kávéskanál curry
  • 2 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1,5 l alaplé
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tejföl

a tálaláshoz:

  • aprított kaporlevél
  • toastkenyérszeletek
  • gouda sajt vékonyra szeletelve




  • A zöldségeket megtisztítottam.
  • A gyömbért és a fokhagymát vékony szeletekre, a vöröshagymát apró kockákra, a sárgarépát 1/2 cm-es karikákra, a sütőtököt, paprikát és zellert falatnyi darabokra vágtam.
  • A felhevített vajon megdinszteltem a kétféle hagymát, majd hozzáadtam a sárgarépát, a gyömbért, a paprikát és a zellert.
  • Kb. 5 percnyi pirítás után rátettem a sütőtököt, fűszereztem sóval, szerecsendióval, szegfűszeggel és babérlevéllel.
  • Közepes hőfokon kb. 10 percig sütöttem, majd ízesítettem ketchuppal, curryvel és pirospaprikával.
  • Elkevertem, felöntöttem a forró alaplével, és lefedve, kis lángon a zöldségek puhulásáig főztem a levest.
  • A tűzről levéve pár percig állni hagytam, majd botmixerrel pürésítettem.
  • A tűzre visszatéve hőkiegyenlítéses módszerrel hozzáadtam a tejszínnel elvegyített tejfölt, néhány percig még rotyogtattam, közben utánízesítettem.
  • A kenyérszeletekre helyeztem a sajtot, tetszőleges kiszúróformákkal kiszaggattam, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam.
  • Előmelegített, 210 fokos sütőben aranysárgára sütöttem.
  • A levest kaporral meghintve, a sajtos pirítóssal tálaltam.



A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin tavaly decemberi számában.