MOGYORÓKRÉMES-KAKAÓS PARTIKALÁCS


Hozzávalók 4 kalácshoz:
a tésztához:

  • 2,8 dl tej
  • 2,5 dkg cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 7,5 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor

a töltelékhez:

  • 4 dkg vaj
  • 25 dkg csokoládés mogyorókrém
  • 6 dkg cukrozott kakaópor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj




  • A tejet meglangyosítottam, feloldottam benne a cukrot, belemorzsoltam és felfuttattam az élesztőt.
  • A lisztet és a porcukrot tálas mixer edényébe szitáltam, hozzáadtam a tojást, a sót, és a gépet dolgoztatni kezdtem a dagasztókarral.
  • Amint összeállt a tészta, hozzáöntöttem 7,5 dkg olvasztott vajat, és szép fényesre dagasztottam.
  • Kettévettem, az egyik feléhez hozzádolgoztam a maradék olvasztott vajat és a kakaót.
  • Mindkét adagot letakartam, és meleg, huzatmentes helyen 1 órát pihentettem.
  • A töltelékhez a vajat összemelegítettem a mogyorókrémmel, a kakaót elvegyítettem a fahéjjal.
  • A világos és a sötét tésztát lisztezett felületen finoman átgyúrtam, 4-4 egyforma részre osztottam.
  • Mindegyikből cipót gömbölyítettem, és ismét kelesztettem.
  • 1 kakaós cipót téglalappá nyújtottam úgy, hogy a rövidebbik oldala a sütőforma hosszával egyezzen meg, ugyanekkorára nyújtottam 1 világos tésztacipót is.
  • A kakaós lapot megkentem a vajas mogyorókrém 1/4-ével, meghintettem a fahéjas kakaó 1/4-ével, és a rövidebb oldala mentén feltekertem.
  • Óvatosan a formába csúsztattam, majd ugyanígy jártam el a többi tésztával is.
  • A sütőcsövek végeit lezártam, és a kalácsokat 1 órát pihentettem.
  • A formákat akkora tepsibe tettem, amekkorába pontosan, inkább kicsit szorosan belefértek – így az esetlegesen túlkelő tészta nem tudja lenyomni a formáról a tetőt.
  • A tekercseket előmelegített, 180 fokos sütőben 50 perc alatt készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve eltávolítottam a sütőcsövekről a fedőket, pár perc múlva kicsúsztattam belőlük a péksüteményeket, és hagytam teljesen kihűlni.
  • A forma tapadásmentes, nem kell olajozni, szépen kicsúsztatható belőle a kalács.
  • A sütőcsőben tárolva hosszabb ideig megőrzi az állagát és a frissességét.



Partikenyér sütőformát a Cookori konyhafelszerelési webáruházban tudtok beszerezni, a receptet pedig megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin augusztusi számában.