Citromos-mentás sajttorta


Hozzávalók kb. 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:

  • 1 csomag (12,5 dkg) zabkeksz
  • 10 dkg vaj
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 20 dkg nyírfacukor
  • 75 dkg natúr krémsajt
  • 25 dkg tejföl
  • 1 (bio)citrom
  • 15-20 mentalevél

a tetejére:

  • nyírfaporcukor
  • mentalevelek




  • A kekszet késes aprítóval ledaráltam.
  • Elkevertem a megolvasztott vajjal és a vaníliával, majd a tortaformába nyomkodtam, és kanál fejével szépen elegyengettem.
  • A tojást, a tojássárgáját és a nyírfacukrot kézi mixerrel – legalább 10 percig dolgoztatva a gépet – kihabosítottam.
  • A mixer legkisebb fokozatát használva belekevertem a krémsajtot, a tejfölt, a felaprított mentát, a citrom lereszelt héját és kifacsart levét. (A mentát talán úgy a legkönnyebb felaprítani, ha 6-8 levelet egymásra rakunk, szorosan feltekerjük, majd nagyon vékonyan, ügyesen felszeleteljük.)
  • A kekszes alapra öntöttem, és előmelegített, 150 fokos sütőben 1,5 órán át, majd 180 fokon további 15 percig sütöttem.
  • A sütőt elzártam, az ajtaját kinyitottam, és a tortát így hagytam hűlni 1/2 órán keresztül.
  • Ekkor rácsra tettem, és megvártam, amíg teljesen kihűl.
  • Nyírfaporcukorral meghintve, mentalevelekkel díszítve tálaltam.



A recepthez a nyírfacukrot a Nyírfacukor – Édesen egészséges biztosította. Háttér most is a Fotókelléktől, a recept pedig megjelent a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában is.